Noi suspiciuni de hepatită misterioasă au fost raportate la Sibiu. Pacienţii, doi copii de 10 şi 16 ani
Două suspiciuni de hepatită de cauză necunoscută au fost raportate la Sibiu, anunţă Direcţia de Sănătate Publică.
De Redactia Observator la 29.04.2022, 14:52Este vorba despre o fata de 10 ani si de un baiat de 16 ani. Băiatul se află internat în spitalul de pediatrie Sibiu, starea lui fiind stabilă şi evoluţia favorabilă. Fata de 10 ani a fost externată.
Reprezentanții DSP spun că probele biologice care indică tipul de hepatită analizate până acum nu au indicat o formă de hepatită cunoscută, dar mai sunt probe în lucru care ar putea indica despre ce tip de hepatită este vorba.
Simona Berariu, purtator de cuvant DSP Sibiu: Primul caz e din 19 aprilie, baiat 16 ani , internat initial la spitalul municipal Medias si transferat la pediatrie sibiu, cu suspiciunea de hepatitia acuta. Markerii virali de hepatitia acuta A, B, C si E au fost negativi, ca si problele pentu determinarea anticorpilor anti Leptospira. Copilul e in cointinuare internat, evolutie stationara, fara elemente de agravare Al doilea caz, din 26 aprilie, o fetita de 10 ani, cu markeri negativi pentru hepatitia vriala A, B, C. Pentru hepatita virala E probele sunt inca in luru. Fetita este externata cu stare ameliorata.
Care sunt simptomele noii hepatite severe, cu cauză necunoscută
Acest nou tip de hepatită afectează copiii de până în 16 ani din toată lumea. Maladia atacă ficatul, iar în câteva zile, dacă nu e tratată, poate duce la deces. Primele cazuri de boală au apărut la începutul lunii aprilie.
Medicii îi sfătuiesc pe părinţi să monitorizeze starea generală a copiilor şi să fie foarte atenţi ca aceştia să se spele des pe mâini. Asta din cauza faptului că, potrivit primelor cercetări care s-au făcut în legătură cu această boală, se pare că de vină pentru aceste îmbolnăviri ar fi un adenovirus, care de obicei este responsabil pentru apariţia faringitei, conjuctivitei sau bronşitei. În 74 dintre cazurile de îmbolnăvire a fost detectată prezenţa acestui adenovirus.
De asemenea, părinţii trebuie să fie foarte atenţi şi la anumite simptome, cum ar fi oboseală excesivă, scărpinatul excesiv la cei mici, scaunele foarte moi sau pielea de culoare gălbuie. Pot apărea de asemenea şi simptome ca sângerări sau chiar stări de ameţeală, şi spun medicii, atunci este momentul în care părinţii ar trebui să se prezinte cu cei mici la spital.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti spun că nu au primit deocamdată nicio informare oficială din partea Ministerului Sănătăţii sau din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică pentru a face vreo anchetă epidemiologică în acest caz.