Antena Meniu Search
x

Video Care sunt simptomele noii hepatite severe, cu cauză necunoscută. Primul caz din România, o fetiţă de 5 ani

A apărut primul caz de hepatită severă de cauză necunoscută în România. Este vorba de o fetiţă de 5 ani, din zona Bucureşti-Ilfov. Copilul a fost internat pe 4 aprile şi este încă în spital, din fericire, în stare stabilă. Sursa infectarii rămâne o necunoscută.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 26.04.2022, 15:09

Vezi și

Fetiţa nu a călătorit în străinătate şi nici nu ar fi intrat în contact cu alte persoane care suferă de afecţiuni similare. Dar simptomele ei sunt asemănătoare cu alte 169 de cazuri raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în lume. Avem astfel de-a face cu o hepatită care nu este declanşată de virusurile hepatice cunoscute. Simptomele iniţiale sunt asemănătoare unei viroze obişnuite. 

Ce spun specialiştii despre noua hepatită

Adriana Pistol, șefă INSP: Este un caz de hepatită incertă de etiologie necunoscută. (...) Astfel de forme ajung doar în spitale.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Medicul va trebui să fie mai atent în următoarea perioadă şi să ia în calcul situaţiile în care copilul are o simptomatologie digestivă sau în momentul în care are nişte analize hepatice modificate, ar trebui să ia în calcul inclusiv ipoteza că e un adenovirus.

Pe acelaşi subiect

Henry Schiau, medic pediatru: Cele mai comune simptome sunt cele gastrointestinale, ca diareea, vomitatul, pot exista şi variante de tuse uşoară şi senzaţie de congestie nazală. 

Acest nou tip de hepatită afectează copiii de până în 16 ani din toată lumea. Maladia atacă ficatul, iar în câteva zile, dacă nu e tratată, poate duce la deces. Primele cazuri de boală au apărut la începutul lunii aprilie.

În Regatul Unit, copiii de până în cinci ani au început să se îmbolnăvească pe capete. Astfel, de la 10 cazuri pe 5 aprilie, medicii britanici s-au trezit cu 73 în doar trei zile. Iar numărul a continuat să crească de la o zi la alta. Din nefericire, un copil a murit, iar alţi 17 au avut nevoie urgent de un transplant hepatic. Mai exact, unul din zece mici pacienti a ajuns pe masa de operaţie. 

Care este sfatul medicilor 

Medicii îi sfătuiesc pe părinţi să monitorizeze starea generală a copiilor şi să fie foarte atenţi ca aceştia să se spele des pe mâini. Asta din cauza faptului că, potrivit primelor cercetări care s-au făcut în legătură cu această boală, se pare că de vină pentru aceste îmbolnăviri ar fi un adenovirus, care de obicei este responsabil pentru apariţia faringitei, conjuctivitei sau bronşitei. În 74 dintre cazurile de îmbolnăvire a fost detectată prezenţa acestui adenovirus. 

De asemenea, părinţii trebuie să fie foarte atenţi şi la anumite simptome, cum ar fi oboseală excesivă, scărpinatul excesiv la cei mici, scaunele foarte moi sau pielea de culoare gălbuie. Pot apărea de asemenea şi simptome ca sângerări sau chiar stări de ameţeală, şi spun medicii, atunci este momentul în care părinţii ar trebui să se prezinte cu cei mici la spital. 

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti spun că nu au primit deocamdată nicio informare oficială din partea Ministerului Sănătăţii sau din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică pentru a face vreo anchetă epidemiologică în acest caz.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Care sunt simptomele noii hepatite severe, cu cauză necunoscută. Primul caz din România, o fetiţă de 5 ani