Noua subvariantă Omicron, mult mai contagioasă, a fost depistată şi în România. Ministrul Sănătăţii nu e îngrijorat şi anunţă când renunţăm la restricţii
Luna viitoare am putea scăpa de starea de alertă, după doi ani de pandemie. Declaraţia vine de la ministrul Sănătăţii, care se aşteaptă la scăderea numărului de cazuri. Însă în vreme ce noi plănuim relaxarea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii îndeamnă la prudenţă, mai ales că o nouă formă a virusului se răspândeşte rapid în Europa. A apărut şi în România şi este mult mai contagios.
De Redactia Observator la 02.02.2022, 20:33În plin val cinci, deşi zilnic apar zeci de mii de cazuri noi, ministrul Sănătăţii începe să vadă sfârşitul pandemiei.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Începem trendul descendent al acestei pandemii şi cred că, lucrul pe care şi-l doreşte toate lumea, să putem să renunţăm la măsurile impuse în timp, la starea de alertă şi să existe o revenire predictibilă la normalitate în perioada următoare.
Iar asta ar urma să se întâmple chiar de luna viitoare. Pe de altă parte, reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii avertizează că este prea devreme pentru relaxări, în contextul apariţiei unei noi variante a Omicron, denumită BA.2, considerată mult mai contagioasă decât precedenta.
Maria Van Kerkhove, responsabil tehnic OMS: Îndemnăm la prudență, deoarece multe țări nu au trecut încă de vârful Omicron. Multe țări au niveluri scăzute de acoperire a vaccinării, cu persoane foarte vulnerabile în cadrul populațiilor lor. Și așa că acum nu este momentul să ridicăm toate restricţiile deodată.
- Alexandru Rafila anunţă semnale pozitive pentru renunţarea la măsurile restrictive, la o zi după recordul de...
- Subvarianta mai contagioasă Omicron BA.2, depistată în România. Ce spune ministrul Sănătăţii despre noua...
- Când se termină pandemia în România? Ministrul Sănătății: "Încă nu suntem în vârf, vom avea peste 50.000...
Noua formă de Omicron a fost descoperită şi în România. Institutul Naţional de Sănătate Publică a raportat deja 13 cazuri.
Emilian Popovici, medic: Apariţia acestei noi variante, dacă ea se va extinde, va putea să însemne, logic vorbind, o prelungire a valului cinci.
Iar cei mai vulnerabili vor fi copiii, tinerii şi persoanele nevaccinate.
Octavian Jurma, epidemiolog: Este mai infecţioasă pentru copii, decât BA.1. Asta e un pericol pe care-l avem, să interpretăm scăderea şi să trecem la măsuri de relaxare generală. Relaxarea este anunţată şi în şcoli. În vreme ce această variantă nu dă niciun semn că este mai blândă cu acest segment al populaţiei. Noi doar anunţăm relaxare, o măsură populistă care va spulbera şi ce a rămas din campania de vaccinare.
Noua variantă Omicron s-a întins deja şi în Europa. În Anglia aproape s-a dublat numărul de cazuri în două zile, după o perioadă de scădere. Marţi au fost peste 112.000 de infectări.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS: Este prematur ca orice țară fie să se predea, fie să declare victoria. OMS urmărește în prezent patru sub-linii ale Omicron, inclusiv BA.2.
În Danemarca, unde în prima zi a lunii s-a ajuns la aproape 43.000 de cazuri, studiile arată că subvarianta Omicron BA.2 a devenit rapid dominantă.