Antena Meniu Search
x

Alexandru Rafila anunţă semnale pozitive pentru renunţarea la măsurile restrictive, la o zi după recordul de infectări cu coronavirus

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat la începutul şedinţei de Guvern de miercuri că, în ciuda recordului de peste 40.000 de infectări stabilit ieri, există şi semnale pozitive în ceea ce priveşte situaţia epidemiologică din România.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 02.02.2022, 11:58

Alexandru Rafila anunţă elemente încurajatoare în pandemia Covid, la o zi după recordul de infectări
Alexandru Rafila anunţă elemente încurajatoare în pandemia Covid, la o zi după recordul de infectări - Observator

Alexandru Rafila a făcut o scurtă analiză a situaţiei epidemiologice din România la începutul şedinţei de Guvern de miercuri şi a declarat că recordul de infectări cu coronavirus, stabilit marţi, a fost o consecinţă directă şi a numărului record de teste efectuat, un aport în acest sens având şi medicii de familie. 

"Medicii de familie efectuează circa 10% din totalul testelor, e o mică creştere, sperăm să fie mai consistentă", a declarat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila spune că "situaţia rămâne preocupantă", dar că există două elemente care sunt încurajatoare. "În primul rând numărul de persoane infectate care sunt internate în spital nu a crescut foarte mult, iar creşterile la terapie intensivă nu sunt mari, în jur de 30-40 de cazuri pe zi, ceea ce în mod evident nu pune probleme în asigurarea asistenţei medicale", a explicat Rafila.

Când vor fi ridicate restricţiile în România

Pe acelaşi subiect

Ministrul Sănătăţii a mai anunţat că au sosit în ţară 50.000 de doze de molnupiravir, care vor fi distribuite azi şi mâine în spitale. "Sperăm să reducem cazurile grave şi decesele. Cred că ne apropiem de o stabilizare a creşterii, încât săptămâna viitoare să putem să începem trendul descendent al acestei pandemii şi să putem să renunţăm la măsurile impuse în timp. Sigur, astea sunt decizii care vor fi luate de Guvernul României", a declarat Alexandru Rafila.

Rafila a anunţat şi extinderea la nivel naţional al programului de testare pentru pacienţii simptomatici la nivelul centrelor din spitale. "Am început în Bucureşti, cu rezultate foarte bune, vom extinde şi la nivel naţional. Centrele de evaluarea ale pacienţilor sunt funcţionale şi încep să fie accesate de persoanele simptomatice", a spus Rafila.

"Înţeleg faptul că sistemul sanitar este în continuare pregătit să facă faţă situaţiei în care ne aflăm. Este de luat în calcul că potrivit analizei dvs există posibilitatea să ne înscriem într-un număr constant al infectărilor, ca în scurt timp să înregistrăm şi scăderi ale infectărilor", a concluzionat premierul Nicolae Ciucă. 

România va adopta noile norme privind certificatul digital

"Apropos de certificatul digital Covid, necesar pentru traversarea frontierei României. În cursul acestei săptămâni, într-un timp foarte scurt, va fi adoptat. Mai trebuie câteva avize care trebuie luate, iar Guvernul trebuie să emită OUG care să stabilească şi pe teritoriul României, aşa cum este şi în restul Uniunii Europene, condiţiile de traversare a frontierei.

În interior probabil că vom lua o decizie ulterioară de comun acord care să fie favorabilă controlului pandemiei şi funcţionării activităţilor economice şi sociale", a mai precizat Alexandru Rafila.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Alexandru Rafila anunţă semnale pozitive pentru renunţarea la măsurile restrictive, la o zi după recordul de infectări cu coronavirus