Obligaţi să plătească cu bani pe care nu-i au pentru a rămâne în viaţă. Drama care "bate la uşă" pentru milioane de români: "Va fi cumplit de greu"
Milioane de bolnavi din România pot rămâne fără medicamente compensate. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a întârziat foarte mult cu decontarea acestor reţete. Grav este faptul că în cazul bolilor precum cancerul, tratamentul lunar costă zeci de mii de lei, iar bolnavii nu şi-ar permite niciodată să plătească aceste sume.
De Redactia Observator la 20.09.2023, 17:28Milioane de bolnavi din România ar putea fi obligaţi să plătească pentru tratamentul care îi ţine în viaţă. Statul e în întârziere cu deconturile câtre farmacii.
Bolnavi lăsaţi fără tratament
"Eu am o pensie foarte mică, dar de acolo, mănânci mai puţin şi trebuie să cumpărăm... Pentru inimă. Compensate, tot e ceva dar dacă nu le mai dă nici aşa, ce să mai facem. Cam 250 plătesc eu. Întreg, 500. Este mult pentru noi", mărturiseşte un bolnav.
"Deja la marea majoritate a furnizorilor de medicamente, a producătorilor de medicamente - suntem blocaţi. Nu mai putem aduce nici citostatice, nici medicaţie imună. Asta înseamnă că pacienţii care au diverse diagnostice nu îşi pot face tratamentul. Cred că avem peste 40, 50 de pacienţi la care nu am putut onora reţetele", spune Răzvan Ştefan, farmacist.
- Puşi pe "lista de aşteptare" a morţii. Bolnavii de cancer, resemnaţi după ce au fost lăsaţi fără...
- Cine sunt românii care vor beneficia din 2023 de medicamente compensate cu până la 90%
- Peste 50 de medicamente importante lipsesc din farmacii. Bolnavii umblă în zadar după ele, cu sute sau mii de lei...
Medicamente mai scumpe şi cu 20%
Presiunea e cu atât mai mare cu cât, de la 1 august, medicamentele s-au scumpit şi cu 20%, fiind cea mai mare creştere din ultimii 20 de ani. "Fără ele nu putem să trăim, asta este problema. Dacă ar fi numai din pensia mea, n-aş reuşi să le cumpăr", spune un pacient. "Sunt mulţi bătrâni necăjiţi. Mulţi nu-şi permit să plătească reţetele", adaugă altcineva.
"Va fi cumplit de greu pentru toţi, şi cei cu venituri mici şi cei cu venituri medii, pentru că medicamentele sunt foarte, foarte scumpe. La ora actuală, fără medicamente, nu ştiu câte persoane mai pot supravieţui", crede un român. "Şi eu şi soţul meu suntem cardiaci. De aceste medicamente depinde viaţa noastră şi de zi cu zi şi nu ne permitem să nu le luăm. Renunţăm la altceva, dar la medicamente niciodată", a precizat o femeie.
Cât costă medicamentele bolnavilor
"Pacient cu leucemie, valoarea totală este de 94.457 de lei pe o reţetă", arată un farmacist. "Fibroză chistică, totalul reţetei 82.163 de lei. Cancer de piele, pacient cu o cutie de medicamente, 22.427 de lei", continuă ea. "Contractul-cadru prevede că decontarea prescripţiilor gratuite şi compensate către farmacii se face în cel mult 60 de zile de la data eliberării. Dar nu s au mai făcut plăţi de două-trei luni", spune farmacista.
"Avem întârzieri şi de peste 140 de zile. Vorbim de medicamente pe care noi le plătim furnizorilor, câteodată şi pe loc. Foarte rar la 90 de zile, aceste termene fiind deja de mult depăşite suntem blocaţi la majoritatea furnizorilor, a depozitelor", explică Beatrice Speteanu, farmacist.
Reprezentanţii CNAS i-au chemat la discuţii pe reprezentanţii farmaciilor, dar singura concluzie a fost că aşteaptă bani de la Ministerul de Finanţe.