Antena Meniu Search
x

Video Puşi pe "lista de aşteptare" a morţii. Bolnavii de cancer, resemnaţi după ce au fost lăsaţi fără medicamente: "Boala va avansa şi într-un final voi muri"

Mii de bolnavi sunt în pericol! Este criză profundă de medicamente în România! Spitalele nu mai au fonduri, iar pacienţii trebuie să îşi plătească singuri tratamentul. Problema este că şi din farmacii lipsesc multe medicamente, iar oamenii se înscriu pe liste de aşteptare. 

de Redactia Observator

la 25.08.2023, 19:45

Vezi și

"În lipsa acestui medicament, probabil că boala mea va avansa şi într-un final voi muri", spune o femeie bolanvă. Cu vocea secată de puteri de boală şi umilinţă, această femeie rezumă povestea vieţii ei după ce a terminat o ședință de chimioterapie la Institutul Oncologic București. A fost nevoită sa cumpere unul dintre medicamentele din schema de tratament. 

Bolnavi în pericol: criză de medicamente

"Am făcut două şedinţe şi la a treia şedinţă mi s-a spus că trebuie să mi-l procur eu, eu fac tratament două săptămâni pe lună. Un flacon pe şedinţă, un flacon are 50 de miligrame. Mai am unul pe care-l voi folosi vineri, după aia stau iar cu sufletul la gură dacă-l mai găsesc, dacă nu-l mai găsesc", mărturiseşte ea.

Spitalul s-a spălat pe mâini de orice răspundere - bolnavii au fost puşi să se semneze că sunt de acord: Institutul Oncologic este absolvit de orice vină dacă nu le poate asigura medicamente. Aşa ajung mulţi pacienţi să ducă pe cont propriu lupta cu moartea.

Pe acelaşi subiect

"Am zis ok, de ce nu, pentru sănătate. O singură fiolă am cumpărat. Să-l bage în perfuzie pentru citostaticele astea, pentru chimioterapie. Nu-l aveau pe stoc şi ne-au zis dacă vrem, dacă nu să mai aşteptăm", povesteşte un pacient.

Ce spun directorii marilor spitale

Directorii marilor spitale se plâng că statul nu mai asigură suficiente fonduri pentru medicamente. "Avem medicamente care s-au scumpit cu 500%, materiale sanitare cu 300, 200, 100%, utilităţile", explică Dorel Săndesc, manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara. "Nu mai poţi să achiziţionezi tot ceea ce este necesar. Se aleg întotdeauna produsele cu preţul cel mai mic şi nu-ţi mai permiţi să pui şi alte criterii de calitate", adaugă el. 

Spitalul de Urgenţă Timişoara a ajuns să aibă datorii la furnizori peste 10 milioane de lei în prima jumătate a anului. Situaţia este dramatică şi la Institutul de Pneumologie din Bucureşti.

"Facem economie cât de mult se poate din punct de vedere al tipului de produse pe care-l utilizăm, a cantităţii pe care o utilizăm. Te duci la cazul care are cea mai mare nevoie, adică acolo investeşti resursa ca să nu pierzi viaţa. Este dificil şi pentru medic să găsească algoritmul de tratament, este neplăcut şi pentru pacient să ştie că aşteaptă până când vom cumpăra medicamentul care trebuie să vină", spune Beatrice Mahler, manager "Marius Nasta".

Rafila: CNAS asigură finanţarea

Managerii de spitale spun că statul le decontează doar jumătate din valoarea reală a serviciilor. Mai mulţi directori au trimis Ministerului Sănătăţii şi Guvernului un memoriu prin care cer soluţii. "Încercăm să găsim o soluţie care să asigure finanţarea spitalelor de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dânşii sunt cei care asigură finanţarea", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Directorii spitalelor spun că pot ieşi din această criză dacă Guvernul ar schimba modul în care care calculează decontarea serviciilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Sanatate » Puşi pe "lista de aşteptare" a morţii. Bolnavii de cancer, resemnaţi după ce au fost lăsaţi fără medicamente: "Boala va avansa şi într-un final voi muri"