Operaţiile pe creier, fără bisturiu, se pot face acum la Iaşi. Cum se simt primii pacienţi în urma radiochirurgiei stereotactice
Operaţii pe creier fără bisturiu, precum cele din străinătate, se fac acum şi la Iaşi. La Spitalul de Neurochirurgie deja 8 pacienți au fost operați cu unul dintre cele mai performante aparate din domeniu. Acesta foloseşte unde minuscule de radiaţii pentru a ţinti tumori sau leziuni greu accesibile. Totul fără a afecta ţesutul sănătos.
De Redactia Observator la 23.07.2022, 08:21La doar 48 de ani, bărbatul a ajuns pe mâinele medicilor după ce, luna trecută, a început să vadă dublu. La control a aflat că are o tumoare care apăsa pe nervul optic şi care nu putea fi operată prin metodele clasice. Disperat, a căutat soluţii. Aşa a aflat de aparatul de la Iaşi.
Petre Ciuhan, pacient: Cu acest tratament revoluţionar, după a doua şedinţă, mi-a dispărut. Acum văd ca înainte.
Ieşeanul a fost primul pacient operat la Iaşi prin metoda radiochirurgiei stereotactice. Al doilea, o femeie de 62 de ani, din Galaţi, şi-a pus cele mai mai mari speranţe în aparatul pe care l-a aşteptat câteva luni.
Despina Lăpuşneanu, pacientă din judeţul Galaţi: Încă mai am emoţii!
Doctor: Liniştiţi-vă, deja aţi trecut! Acum e bine!
Despina Lăpuşneanu, pacientă din judeţul Galaţi: A trecut, da! E bine!
Diagnosticată cu metastaze la creier, femeia avea ca alternativă iradierea totală a creierului, o intervenţie care lasă urme severe si sechele.
Despina Lăpuşneanu, pacientă din judeţul Galaţi: Eu am mai trecut printr-un cancer, pe care l-am depăşit foarte bine. După 6 luni de zile m-am trezit cu această problemă.
O pacientă a scăpat în câteva minute de vertij
Tot cu ajutorul noii terapii, o altă femeie, din Buzău, a scăpat în doar câteva minute de vertij. Locul în care era situată problema era o zonă greu accesibilă a creierului. O intervenţie cu bisturiul ar fi putut-o lăsa pe femeie cu faţa paralizată.
Stana Dobre, pacientă din judeţul Buzău: După tratament mă simt foarte foarte bine! Locuiesc la ţară, am grădină, am animale pe lângă curte, pot să mă întorc şi să-mi reiau activitatea de fiecare zi.
Dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi: A fost un efort de aproximativ 4 ani. E un proiect al meu personal la care am ţinut foarte mult.
Aparatura, amenajarea spaţiului de funcţionare, dar şi şcolirea personalului au costat 5 milioane 250 de mii de euro din care doar un milion a fost din fondul spitalului. Restul a fost plătit de Consiliul Judeţean Iaşi.
Dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi: Colegii noştri de la Bucureşti reuşeau să ajute cam 500 de oameni pe an, în condiţiile în care nr pacienţilor care ar putea beneficia de acest tip de tratament în România este 7652 de pacienţi.
În Turcia, un astfel de tratament depăşeşte 10.000 de euro, în timp ce în România este gratuit pentru asiguraţi.