Antena Meniu Search
x

Video Transplant ratat din cauza lipsei de sânge la Spitalul Fundeni. Ficatul a ajuns în cele din urmă la un pacient din R. Moldova

Un bărbat care urma să facă un transplant de ficat la Spitalul Fundeni din Capitală a ratat intervenţia din cauza lipsei de sânge. Pentru că ficatul fusese deja prelevat, a fost trimis în Republica Moldova, unde a salvat viaţa altui pacient. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 23.05.2022, 14:12

Vezi și

Medicii spun că s-a ajuns la această situaţie din cauza faptului că în România este o criză acută de sânge. În acest caz, au fost prelevate două organe, fiind vorba despre ficat, de la pacienţi din Târgu Mureş. În cazul primei operaţii a fost nevoie de mai mult sânge decât era preconizat, aşa că a fost folosit inclusiv sângele care era destinat şi pentru al doilea pacient. Astfel că atunci când au ajuns să facă transplantul nu a mai fost suficient.

S-a făcut o solicitare la Centrul de Transfuzii Bucureşti, dar aceştia au spus că nu pot asigura necesarul, prin urmare ficatul  care era deja la Fundeni a fost trimis la un institut din Republica Moldova acolo unde a fost dat unui alt pacient.

Bărbatul care era în aşteptarea ficatului suferă de afecţiune în stadiu terminal, are ciroză hepatică şi a fost pus din nou pe lista de aşteptare. La o astfel de intervenţie chirurgicală este nevoie undeva între 5 şi 10 litri de sânge, iar valabilitatea unui ficat din momentul în care a fost recoltat  este de doar 12 ore. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Transplant ratat din cauza lipsei de sânge la Spitalul Fundeni. Ficatul a ajuns în cele din urmă la un pacient din R. Moldova