Pastilele expirate: incinerate, nu aruncate. Avertismentul specialiştilor
Ce facem cu medicamentele de care nu mai avem nevoie sau cele expirate? În niciun caz nu le aruncăm la coşul de gunoi. La Braşov, farmaciştii s-au gândit să-i înveţe pe oameni să le colecteze responsabil.
De Redactia Observator la 28.10.2019, 11:49- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Ce facem cu medicamentele de care nu mai avem nevoie sau cele expirate? În niciun caz nu le aruncăm la coşul de gunoi. La Braşov, farmaciştii s-au gândit să-i înveţe pe oameni să le colecteze responsabil.
Adică să le înapoieze specialiştilor, pentru ca apoi să fie incinerate. Şase puncte de colectare au fost amplasate în tot oraşul, iar braşovenii au lăsat acolo pastilele pe care nu le mai foloseau.
Iniţiativa farmaciştilor braşoveni este o premieră în România. Ei spun că oamenii trebuie să fie informaţi că medicamentele expirate nu trebuie să fie aruncate la întâmplare.
Mirela Zamfirescu - președinte, Colegiul Farmaciștilor Brașov: Pacientul trebuie să fie informat ce trebuie sa facă cu acest deşeu medicamentos. Deşeu medicamentos însemnând medicament expirat, însemnând un medicament pe care nu-l mai foloseşte şi îl ţine în casă fiind un pericol pentru copii sau cine ştie cine dă peste el în locuinţă. Sau un medicament care îşi schimbă efectiv culoarea, apar acele picăţele pe tabletă.
Localnic: Eu le-am păstrat, multe dintre ele au expirat fără să le fi folosit şi altfel le-aş fi aruncat la gunoi. În cazul ăsta le-am adus la cineva care le va incinera.
Zeci de braşoveni au venit în locurile special amenajate cu pungile pline de medicamente de care nu mai aveau nevoie.
Localnică: Ideea mi se pare genială, pentru că fiecare dintre noi avem acasă aceste medicamente cu care clar nu ştim ce avem de făcut şi ce trebuie să facem cu ele.
Mai întâi, farmaciştii le inventariază, apoi le pun în containere speciale
Mirela Zamfirescu, președinte Colegiul Farmaciștilor Brașov: Este foarte important ca aceste deşeuri medicamentoase, adică medicamentele expirate să fie incinerate. Deci ele trebuie evacuate corespunzator, corect. Pentru că dacă nu, distrugem ecosistemul şi se vor dezvolta tulpini microbiene care vor fi rezistente la medicamente
Nicolae Răchiţean, reprezentat firmă de colectare: Sunt maşini cu frig, şoferi cu autorizaţie. Şoferii au un curs pentru transportul deşeurilor periculoase
În cele două zile de campanie, specialiştii au strâns aproape o jumătate de tonă de medicamente expirate.