Plantele medicinale, pe cale de dispariţie: "Efectele se văd cu ochiul liber". Industria farmaceutică va avea serios de suferit
Aproape jumătate din plantele medicinale din lume sunt în pericol să dispară. Seceta, poluarea, defrişările masive sunt doar câteva dintre cauze. Avertismentul vine de la oamenii de ştiinţă care spun că peste 100 de mii de specii sunt ameninţate. Şi asta se va răsfrânge, automat asupra industriei farmaceutice, care ar putea avea serios de suferit.
De Diana Speretoiu la 11.10.2023, 19:57Doamna Liliana culege în fiecare an măceşe, păducel dar şi alte fructe sau ierburi. Prepară leacuri naturale pentru orice.
Liliana Arapu, localnică: Flori de tei, părul porcului sau coada calului.
Reporter: Pentru ce e bun?
Liliana Arapu, localnică: Pentru rinichi.
Femeia observă cu ochiul liber cum plantele medicinale sunt tot mai puţine.
Liliana Arapu, localnică: Sunătoarea nu mai prea e. Părul porcului îl culegem doar de pe locurile unde nu se ierbicidează.
Dincolo de chimicalele cu care este stropit în exces pământul, defrişările masive şi poluarea sunt principalii inamici ai florei. Şi nu numai.
"Seceta pune în pericol plantele medicinale. Nu a mai plouat de 3 luni în zonă, iar efectele se văd cu ochiul liber", spune Diana Speretoiu, reporter Observator.
Până de curând, şi pădurarii recoltau tone de plante medicinale anual
Acum însă, în Gorj, Direcţia Silvică a vândut doar 30 de tone de muguri de pin şi flori de soc. Toate au mers spre companii farmaceutice care ar fi cumpărat şi măceşe, dar n-au avut de unde.
Ovidiu Cârstoc, Direcţia Silvică Gorj: Anul acesta, a fost o producţie foarte slabă din cauza secetei din august.
În ariile protejate, plantele încă sunt din abundenţă, dar nu pot fi culese în cantităţi mari. În Parcul Naţional Defileul Jiului, de exemplu, din cele aproximativ o mie de plante inventariate, un sfert sunt medicinale.
Marin Şerban, Parcul Naţional Defileul Jiului: Este interzisă recoltarea, dar sunt şi zone în care este permisă şi se adresează cu preponderenţă comunităţilor locale care în cantităţile pentru uz propriu au voie să recolteze anumite plante.
Oamenii de ştiinţă au analizat peste 100 de mii de plante despre care spun că riscă să dispară definitiv, ceea ce ar putea afecta serios producţia de medicamente bazate pe plante.