Antena LIVE

Curs valutar

Poţi lua tulpina Delta dacă ai făcut vaccinul anti-Covid-19? Dar dacă ai trecut prin boală?

Varianta Delta a coronavirusului, o tulpină apărută în India, se răspândește cu cu 60% mai rapid ca tulpinile precedente, iar Organizația Mondială a Sănătăţii avertizează că este foarte posibil ca în curând aceasta să fie dominantă în Europa.

De la 05.07.2021, 17:11
WhatsApp
Poţi lua tulpina Delta dacă ai făcut vaccinul anti-Covid-19? Dar dacă ai trecut prin boală? Shutterstock

OMS susţine că numărul cazurilor de COVID-19 a început să crească din nou în Europa și ne apropiem cu pași repezi spre un nou val al pandemiei de coronavirus. „Va exista un nou val pandemic în regiunea europeană, cu excepţia cazului în care vom rămâne disciplinaţi", a declarat Hans Kluge, directorul OMS Europa.

Acesta susține că, până în luna august, varianta Delta poate să să devină „dominantă" în Europa. Această informație a fost dată publicității și de specialiştii de la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor care au spus că varianta Delta ar urma să reprezinte 90% din totalul cazurilor noi de COVID-19 din UE până la sfârşitul lunii august. Una din cauzele pentru care varianta Delta se răspândește cu repeziciune este ritmul lent al vaccinării.

Simptome la varianta Delta

Cea mai lovită țară din Europa de varianta Delta este Marea Britanie, unde au fost înregistrate alte 27.989 de cazuri noi de infecție cu coronavirus, cel mai mare număr din ianuarie încoace. Asta în condițiile în care peste 62% dintre britanici au primit două doze de vaccin până în prezent. De altfel, oamenii de știință din Marea Britanie au solicitat autorităților să actualizeze lista oficială cu simptomele Covid pentru ca oamenii să știe când sunt infectați și să de izoleze ca să nu răspândească virusul fără să știe.

Pe acelaşi subiect

Potrivit medicilor din SUA de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor arată că simptomele în cazul variantei Delta sunt mai multe și seamănă mai degrabă cu cele pentru răceală: dureri de cap, slăbiciune sau oboseală, dureri musculare, curgerea nasului, pierderea poftei de mâncare, durere în gât. De asemenea, medicii arată că aceste noi simptome apar în primele zile de la infectare, nu la 14 zile cum știam până acum, și în special la persoanele tinere nevaccinate.

Simptomele noii variante ale coronavirusului au fost observate și de cercetătorii britanici, care au cerut ca oamenii care văd că au simptome să se testeze PCR cât mai repede posibil, și nu prin teste rapide care pot da erori.

Se poate lua tulpina Delta dacă ai făcut vaccinul anti-Covid-19

Potrivit specialiştilor, vaccinurile își pierd din eficiență în fața tulpinii Delta, dar fac față. S-a observat o creștere a numărului de cazuri de infectare în state cum ar fi Israel sau Marea Britanie, care au o rată ridicată de vaccinare.

“Tulpina Delta este moderat rezistentă la vaccinuri, în special la persoanele care au primit doar o singură doză”, se arată într-un articol publicat de revista Nature.

“Un studiu realizat de departamentul de sănătate publică din Marea Britanie a constatat că o singură doză de vaccin AstraZeneca sau Pfizer a redus riscul unei persoane de a dezvolta simptome COVID-19 cauzate de varianta Delta cu 33%, comparativ cu 50% pentru varianta Alpha”, anunță publicația, arătând că tulpina Delta poate infecta persoane vaccinate cu o singură doză.

“O a doua doză de vaccin AstraZeneca duce la o protecție împotriva Delta de 60% (comparativ cu 66% împotriva Alpha, prima variantă de coronavirus), în timp ce două doze de Pfizer sunt eficiente în proporție de 88% (comparativ cu 93% împotriva Alpha)”, se arată în studiul citat de publicația științifică.

Deci, noua tulpină de coronavirus (Delta) se răspândește mai repede, vaccinurile au o rezistență mai redusă, mai ales dacă schema de vaccinare nu e completă, cele mai afectate fiind persoanele neimunizate, care fac forme grave de boală și pot muri.

De exemplu, în Marea Britanie s-a constat că, deși mai multe persoane vaccinate s-au infectat cu noua tulpină, cele mai multe dintre ele nu au făcut forme grave de boală și nu au fost internate în spital.

„Rata mortalității este remarcabil de scăzută acum în comparație cu situația din al doilea val”, a spus Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea East England, citat de cotidianul britanic “The Times”. „Puteți vedea că decesele cresc, așa cum v-ați aștepta, odată cu creșterea numărului de cazuri de infectare, dar acestea rămân la un nivel foarte scăzut în comparație cu același punct din cel de-al doilea val”, a adăugat profesorul Hunter.

Se poate lua tulpina Delta dacă s-a trecut prin boală

Un studiu publicat de revista Nature arată că imunitatea după infecţia cu virusul SARS-CoV-2 poate dura cel puţin şase luni. Mai mulți cercetători de la Rockefeller University din New York au analizat 87 de persoane testate pozitiv cu noul coronavirus. Studiul arată că nivelul celulelor B de memorie specifică (a căror misiune este de a apăra organismul de viitoare agresiuni ale acestui patogen generând anticorpi împotriva SARS-CoV-2) s-a menţinut constant pe întreaga perioadă a studiului.

Rezultatele sugerează că persoanele care au fost în prealabil infectate cu SARS-CoV-2 pot genera un răspuns rapid şi eficient dacă vor mai fi expuse la virus. Astfel, sistemul imunitar uman răspunde la infecţie producând anticorpi care pot neutraliza specific agentul infecţios.

Oamenii de știință au arătat că anticorpii umani împotriva SARS-CoV-2 protejează împotriva infecţiei pe modele animale. Nivelurile acestor gen de anticorpi se pot reduce cu timpul, dar celulele B de memorie, aşa cum sugerează şi numele îşi "amintesc" de agentul infecţios şi pot incita sistemul imunitar să producă aceiaşi anticorpi în caz de reinfectare, mai scrie sursa citată.

Persoanele care au avut Covid produc anticorpi neutralizatori în cazul reinfectării. Michel Nussenzweig şi colegii săi de la Rockefeller University din New York au studiat 87 de persoane cu diagnostic confirmat de COVID-19 timp de 1,3 şi 6,2 luni de la infectarea cu SARS-CoV-2 şi au remarcat că, deşi activitatea anticorpilor neutralizatori scade cu timpul, numărul celulelor B de memorie rămâne neschimbat.

De asemenea, autorii au observat că anticorpii produşi de aceste celule sunt mai puternici decât anticorpii originali şi pot fi mai rezistenţi la mutaţiile proteinei cu ajutorul căreia virusul pătrunde în celulă. Prezenţa şi evoluţia continuă a celulelor B de memorie sugerează că persoanele care au fost diagnosticate cu COVID-19 sunt capabile să producă rapid anticorpi puternici neutralizatori în cazul reinfectării cu SARS-CoV-2, au conchis autorii.

Monica Palade

Cu o experienţă în presă de peste 20 de ani, s-a alăturat echipei observatornews.ro în luna ianuarie 2021. ...

coronavirus imunitate tulpina
Întrebarea zilei
Credeți că România va reuși să atenueze efectele tarifelor vamale impuse de Donald Trump?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025