Antena Meniu Search
x

Este ”înfricoșător” cât de repede se transmite varianta Delta. Persoane filmate cum se îmbolnăvesc în 10 secunde la un mall din Sydney

Oamenii de ştiinţă consideră că noua tulpină de coronavirus Delta, are o putere de transmitere atât de mare încât balanţa dintre vaccinare şi virus poate înclina mai mult spre boală dacă statele nu adoptă în continuare o campanie de vaccinare foarte bine organizată.

de Redactia Observator

la 28.06.2021, 17:06

Ilustratie coronavirus
Noua tulpină de coronavirus este mult mai rezistentă la vaccin şi se transmite mult mai rapid - Profimedia

Tulpina Delta, detectată pentru prima dată în India, a fost identificată în cel puţin 92 de ţări şi este considerată ca având o capacitate de răspândire mare la persoanele vulnerabile, mai ales în zonele unde rata de vaccinare este scăzută, relatează The Guardian.

Noua tulpină este mai contagioasă şi mai rezistentă la vaccin

Cercetările efectuate în Marea Britanie, unde tulpina reprezintă 99% din noile cazuri, arată că Delta are o rată de transmitere cu 60% mai mare faţă de tulpina anterioară Alpha. De asemenea, transmit specialiştii, noua tulpină este cu mult mai rezistentă la vaccinuri, în special la o singură doză.

Apelurile specialiştilor la prudență arată vine ca urmare a cercetărilor din Australia care au arătat cât de uşor se poate răspândi varianta Delta. Pe baza filmărilor CCTV, oficialii din domeniul sănătății din Australia suspectează că varianta delta poate fi transmisă de la un pacient bolnav la unul sănătos în întâlniri „înfricoșător de scurte” de aproximativ 5 până la 10 secunde.  S-a întâmplat în cel puțin 2 situații cu oameni care treceau unul lângă celălalt într-un mall din Sydney. Nu este singurul exemplu. 

Pe acelaşi subiect

Imaginile surprinse de o cameră de supraveghere a unui restaurant din sudul Chinei arată cum o femeie intră în toaleta localului. După 14 secunde iese din toaletă, iar la o zi a fost depistată pozitiv cu tulpina Delta a Covid-19. Femeia a folosit toaleta la scurt timp după ce o persoană infectată fusese în baia respectivă.

Profesorul Catherine Noakes, membru al Grupului consultativ ştiinţific din Marea Britanie a sugerat trei motive posibile pentru care noua tulpină Delta poate fi mult mai contagioasă, una dintre ipoteze indicând faptul că un timp scurt de expunere lângă o persoană infectată este suficient pentru a răspândi boala.

Purtarea măştii şi distanţarea socială pot încetini în continuare răspândirea virusului

Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă chiar și persoanele complet vaccinate să „joace în siguranță” continuând să poarte măști, să mențină distanța socială și să practice alte măsuri de siguranță, pentru a face față variantei Delta.

Israel, unde aproximativ 55% din populație a fost complet vaccinată a reintrodus purtarea măştii de vineri pentru a combate creșterea rapidă a cazurilor Delta la doar 10 zile după ce a identificat-o pe teritoriul țării. Infecțiile s-au înmulțit de patru ori săptămâna trecută, fiind depistate două focare în două şcoli.

„Virusul circulă în societate, așa că, chiar dacă nu ați înregistrat un număr mare de decese, noua tulpină provoacă totuşi destul de multe perturbări, oamenii care se îmbolnăvesc trebuie să se izoleze”, a spus Noakes.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Sanatate » Este ”înfricoșător” cât de repede se transmite varianta Delta. Persoane filmate cum se îmbolnăvesc în 10 secunde la un mall din Sydney