Antena Meniu Search
x

Persoanele nevaccinate sunt ”fabrici” de variante pentru Covid, avertizează un expert în boli infecțioase. ”Cu cât sunt mai mulți, cu atât are virusul mai multe oportunități”

Persoanele nevaccinate fac mai mult decât să-și riște propria sănătate. Sunt, de asemenea, un risc pentru toți ceilalți în cazul în care se infectează cu coronavirus, spun specialiștii în boli infecțioase. Asta pentru că singura sursă de noi variante de coronavirus este corpul unei persoane infectate.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 04.07.2021, 15:54

femeie cu masca de protectie pe peron
Oamenii nevaccinați sunt ”fabrici” de variante pentru Covid, avertizează un expert în boli infecțioase. ”Cu cât sunt mai mulți, cu atât are virusul mai multe oportunități” - Profimedia Images

„Oamenii nevaccinați sunt fabrici de posibile variante a declarat vineri pentru CNN dr. William Schaffner, profesor în Divizia de Boli Infecțioase de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt.

„Cu cât sunt mai mulți oameni nevaccinați, cu atât mai multe oportunități pentru virus să se multiplice. Când o face, se produce o mutație și poate evolua într-o variantă mult mai gravă”, a spus el.

Mutațiile SARS-CoV-2, noua provocare a pandemiei

Toți virușii suferă mutații și, deși coronavirusul nu este deosebit de predispus la mutații, acesta se schimbă și evoluează.

Pe acelaşi subiect

Majoritatea modificărilor nu înseamnă nimic pentru virus, iar unele chiar îl pot slăbi. Dar, uneori, un virus dezvoltă o mutație aleatorie care îi oferă un avantaj - o transmisibilitate mai bună, de exemplu, sau o replicare mai eficientă sau o capacitate de a infecta o mare diversitate de gazde.

Virușii cu avantaj vor depăși alți viruși și vor constitui în cele din urmă majoritatea particulelor de virus care infectează pe cineva. Dacă persoana infectată transmite virusul altcuiva, va trece de-a lungul versiunii mutante. Dacă o versiune mutantă are suficient succes, aceasta devine o variantă, a explicat acesta.

Persoanele nevaccinate riscă să contribuie la evoluția virusului

Dar trebuie să se replice pentru a face acest lucru. O persoană nevaccinată oferă această oportunitate.

„Pe măsură ce apar mutațiile la virusuri, cele care persistă sunt cele care facilitează răspândirea virusului în populație”, a declarat pentru CNN Andrew Pekosz, microbiolog și imunolog la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg.

"De fiecare dată când virusul se schimbă, acesta oferă virusului o platformă diferită pentru a adăuga mai multe mutații. Acum avem viruși care se răspândesc mai eficient”, a spus și dr.Andrew Pekosz, microbiolog și imunolog la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg.

Vaccinurile anti-Covid, eficiente împotriva mutațiilor

Vaccinurile actuale protejează bine împotriva tuturor variantelor de până acum, dar asta s-ar putea schimba în orice moment. De aceea, medicii și oficialii din domeniul sănătății publice vor ca mai mulți oameni să fie vaccinați.

„Cu cât permitem virusului să se răspândească, cu atât are mai multe oportunități să se schimbe”, a recomandat Organizația Mondială a Sănătății luna trecută.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Persoanele nevaccinate sunt ”fabrici” de variante pentru Covid, avertizează un expert în boli infecțioase. ”Cu cât sunt mai mulți, cu atât are virusul mai multe oportunități”