Cum preparăm carnea la grătar pentru a evita substanţele toxice
Nutriţioniştii spun că nu e cea mai bună idee din lume să faci grătar, iar doctorii îi susţin. Prepararea cărnii la temperaturi atât de înalte ne poate îmbolnăvi foarte rău. Din fericire, există variante prin care carnea poate fi pregătită fără să mai apară substanţe toxice.
De Redactia Observator la 01.04.2019, 18:22Nutriţioniştii spun că nu e cea mai bună idee din lume să faci grătar, iar doctorii îi susţin. Prepararea cărnii la temperaturi atât de înalte ne poate îmbolnăvi foarte rău. Din fericire, există variante prin care carnea poate fi pregătită fără să mai apară substanţe toxice.
La pădure, terasă sau restaurant, grătarul rămâne mâncarea preferată a românilor.
Însă puţini sunt cei care ştiu secretele unui grătar nu doar gustos, ci şi sănătos.
În primul rând, carnea ar trebui ţinută în baiţ şi pregătită cu o zi înainte de a fi pusă pe grătar.
Apoi, grătarul trebuie să fie foarte bine încins şi foarte bine curăţat.
Trebuie curăţat cu peria înainte şi trebuie apăsat foarte tare. După care trebuie dat cu o cârpă curată pe care să se apese, de asemenea, foarte bine.
Curăţarea riguroasă a grătarului înainte de fiecare utilizare ar fi secretul unui preparat care nu ne îmbolnăveşte.
Cristian Mărgărit, medic nutriţionist: Carnea la grătar, deşi foarte populară, deşi foarte gustoasă, nu este atât de sănătoasă. Acolo unde carnea atinge metalul încins se formează substanţe toxice. Fumul conţine substanţe toxice, tot ce înseamnă arsură înseamnă substanţe toxice. Substanţe cancerigene, radicali liberi, care urmăresc rata de îmbătrânire, care ne fac rău în general
Deşi uneori exact carnea rumenită face mai tare cu ochiul, medicii spun că acele porţiuni ar fi mai bine să ajungă la gunoi.
O altă metodă de a ne asigura că mâncăm un grătar sănătos ar fi o preparare mai îndelungată a cărnii.
Cristian Mărgărit, medic nutriţionist: Cea mai simplă metodă este să marinăm carnea. Asta va reduce formarea acestor substanţe nocive. Ideal e să folosim o temperatură mai mică, să nu expunem carnea la fum, să nu o ardem, să asociem multă, multă salată. Şi oţetul are beneficii, mai ales pentru excesul de carne
Însă, oricât de gustoasă ni se pare carnea la grătar, specialiştii susţin că ar fi ideal să o înlocuim cu cea preparată la cuptor sau fiartă.