Produsul pe care toţi îl consumăm, dar nu toţi o facem corect. Doar 3 ceşti pe zi ne adaugă aproape 2 ani de viaţă
Sănătatea începe cu gesturi mici. N-o spunem noi, o demonstrează știința. Ora la care ne bem cafeaua sau cât lapte punem în ea contează mai mult decât credeam.
De Redactia Observator la 02.02.2025, 14:11V-ați băut deja cafeaua? Foarte bine ați făcut, pentru că după ora prânzului deja e târziu pentru asta. Știam deja efectele benefice ale cafelei: scade riscul de boli cardiovasculare, de diabet de tip 2 ori de depresie. Ce nu știam este că toate aceste beneficii sunt valabile dacă ne bem cafeaua până în prânz, arată un studiu recent, care a analizat obiceiurile a peste 40.000 de oameni, pe parcursul a două decenii. În plus, consumul moderat, adică cel mult 3 cești pe zi, ne adaugă 1,8 ani la speranța de viață.
O viață sănătoasă se construiește din mers
Iar dacă beți cafeaua cu lapte, cu atât mai bine. Un alt studiu a demonstrat că un pahar cu lapte pe zi scade riscul de cancer de colon cu 17%, datorită conținutului de calciu. Iaurtul, spanacul, susanul ori migdalele au același efect. O viață sănătoasă se construiește din mers. La propriu. Mersul pe jos scade riscul de depresie cu 42%. Cu condiția să facem cel puțin 7.500 de pași pe zi, arată un studiu recent făcut pe 100.000 de adulți, între 18 și 91 de ani.
Și somnul e crucial dacă vrem să trăim mult și bine. În trecut, cercetătorii au studiat durata necesară: minimum 7 ore pe noapte. De data aceasta, vin cu o nouă regulă: nu contează doar cât, ci și când dormim. O rutină strictă, în care să respectăm zilnic ora la care mergem la somn, scade cu 26% riscul de atac cerebral și atac de cord. Al cincilea obicei sănătos e vechi de când lumea. Ascultați muzică și veți avea memorie mai bună, tensiune mai mică, mai puțină anxietate. Chiar și numai 15 minute de muzică instrumentală ascultată zilnic a scăzut nivelul de stres la trei sferturi dintre participanții la un studiu britanic.