Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Produsul la care românii nu renunţă, deşi se scumpeşte de la o zi la alta: "Totul este reglat de vechea cerere şi ofertă"

Cafeaua are aromă de lux. Se scumpeşte de la o zi la alta, nu doar cea clasică, dar şi cea de specialitate. Faţă de anul trecut, preţurile s-au dublat, iar cauzele sunt legate de producţiile slabe din principalele state unde se cultivă boabele. 

de Mădălina Chiţac

la 31.01.2025 , 20:04

În acest depozit ajung, în fiecare lună, peste 30 de tone de cafea. Vine, în special, din Italia, iar preţurile sunt din ce în ce mai mari. "Preţurile au crescut de la începutul lui 2023. Pentru cafeaua de tip robusta s-au triplat. Şi pentru cafeaua arabica aproape s-au triplat", spune Marian Lică, reprezentant firmă importatoare de cafea.

Creşterile se văd pe întreg lanţul: atât în magazine, cât şi în cafenele. "Între 15 lei şi 22 de lei. Ăsta ar fi preţul în general. Dar vorbim de cafea de specialitate. Asta din start e mai scumpă. De ce? Pentru că sunt anumite procese prin care cafeaua se culege, se procesează, se prăjeşte", explică Silvia Constantin, reprezentant cafenea. 

"În proporţie de 80% îmi beau cafeaua acasă. dar mai merg şi în cafenele. Clar o scumpire. Dacă vorbim de cafenele, preţurile au crescut cu 5-6 lei. Dar în altele cu 10-12 lei", spune o tânără.

Vezi și

Preţurile globale ale cafelei ating record după record

Pe acelaşi subiect

Preţurile globale ale cafelei ating record după record. Un kilogram de cafea arabica se tranzacţionează acum cu peste 8 dolari. "Probleme cu producţia. Mai ales în cazul robustei producţia a scăzut. Totul este reglat de vechea cerere şi ofertă", precizează Marian Lică, reprezentant firmă importatoare de cafea.

Dealerii spun că 70%-80% din recolta actuală din Brazilia, cel mai mare producător de arabica din lume, a fost deja vândută, iar tranzacţiile noi sunt lente. În plus, şi recolta din acest an va fi mai slabă. Cei mai mari producători de cafea sunt Brazilia, Vietnam, Columbia, Indonezia, Etiopia, India şi Honduras. 

"A crescut consumul mondial. În continuare, nu e suficient. Şi brandurile mari cumpără mult mai mult şi îşi asigură stocurile pentru situaţiile în care nu poţi să treci printr-o zonă că e conflict. Şi atunci ceilalţi, pentru că nu au putere financiară, suferă că nu au de unde să se aprovizioneze", adaugă Silvia Constantin, reprezentant cafenea. 

Clienţii apreciază tot mai mult o cafea de calitate

Cu toate că preţurile dau în clocot, clienţii apreciază tot mai mult o cafea de calitate. "Am primit anul acesta, de la furnizori, creşteri cuprinse între 10 şi 30%, atât la cafeaua obişnuită, cât şi la cea de specialitate. Dar acest lucru nu a influenţat vânzările. Clienţii continuă să cumpere cafea, ca şi până acum", explică Aneta Cotoi, reprezentat supermarket online.

Un român consumă anual aproximativ 3 kilograme de cafea pe an, adică între 2 şi 3 cafele pe zi. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Credeţi că materia opţională "Cunoaştere personală" va fi cu adevărat utilă copiilor voştri?
Observator » Ştiri economice » Produsul la care românii nu renunţă, deşi se scumpeşte de la o zi la alta: "Totul este reglat de vechea cerere şi ofertă"