Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Băuturile-minune", pline de zahăr şi aditivi. Lui Ines i-au crescut de 4 ori glicemia: "Puteam intra în comă!"

Cafeaua cu lapte normal nu mai e pe placul multora. Din motive de sănătate sau pentru că e la modă, mulţi aleg alternativele vegetale: lapte de ovăz, mazăre, soia sau de migdale. Medicii ne atrag atenţia că multe dintre "băuturile-minune" sunt, de fapt, asemănătoare cu sucurile pline de zahăr şi conservanţi. Cel mai indicat este să citim cu atenţie reţeta. 

de Ingrid Tîrziu

la 22.01.2025 , 19:45

Ines are diabet de 9 ani. A descoperit pe pielea ei că multe dintre băturile vegetale îi cresc substanţial glicemia.

"Am fost la o cafenea cunoscută din oraş. Mi-a crescut glicemia la 350, aproape de patru ori mai mult. La o glicemie de 400 intram în comă! Dacă citeşti cu atenţie ingredientele vezi acolo că e strecurat şi nişte sirop, sau glucoză sau chiar miere", ne spune Ines.

Cererea s-a dublat în ultimii ani în magazinele şi cafenelele de specialitate. Însă, dacă vrem să fim siguri că nu sunt capcane în variantele aşa zis sănătoase, trebuie să verificăm eticheta. 

Vezi și

Ce trebuie să conţină eticheta curată

Pe acelaşi subiect

Am lângă mine trei tipuri de băuturi şi lapte pentru cafea. Cel din mijloc ştim sigur că este lapte natural de vacă şi se şi diferenţiază prin culoare, celelate două sunt băuturi din ovăz şi mazăre, dar nu ştiu să le diferenţiez. De aceea, specialiştii ne recomandă să citim bine eticheta şi să ne documentăm înainte să le folosim. Ce ştim sigur este că o etichetă curată trebuie să conţină apă, caju de exemplu, seminţe de floarea soarelui şi sare de mare, cum este această băutură. 

"Dacă noi luam, spre exemplu, în 2020 undeva la 10-12 l de lapte pe săptămână, acum cantitatea poate fi dublă sau chiar triplă. E o oarecare adaptare la sustenabilitate, la produse bio", ne spune Dan Poşea, proprietarul unei cafenele.

Beneficiile laptelui vegetal

Specialiştii ne recomandă laptele de ovăz pentru un plus de fibre, iar pe cel de mazăre pentru mai multe proteine. Laptele de caju sau de migdale are un aport mai mare de lipide sănătoase, care, în cantităţi moderate, sunt bune pentru inimă, iar laptele de orez are un index glicemic mai înalt. 

"Dacă pe ingredientele acelui suc găsim ingrediente pe care nu le recunoaştem, nu ştim ce sunt acelea, atunci trebuie să ştim că e o băutura ultra-procesată. Ca orice aliment supraprocesat, dacă îl cosumăm majoritar, ne dăunează", spune doctor Mihail Pautov.

Estimările arată că mai bine de jumătate dintre români au introdus în alimentaţie produse vegane şi raw-vegane. 

Ingrid Tîrziu Like

Cred că sunt în locul în care mi-am dorit să fiu dintotdeauna: în faţa voastră, vorbind despre oameni şi întâmplările lor.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Specialiştii recomandă ca preţul chiriei să nu depăşească 30% din venitul lunar. Reuşiţi să vă încadraţi în acest procent?
Observator » Evenimente » "Băuturile-minune", pline de zahăr şi aditivi. Lui Ines i-au crescut de 4 ori glicemia: "Puteam intra în comă!"