Propunere în Parlament: buton de panică pentru pacienți, camere video la ATI, Urgențe și în sălile de operații
USR a propus mai multe proiecte de lege în domeniul Sănătății, printre care apariția Pilonului 2 în Sănătate, precum și introducerea, prin lege, a butonului de panică în saloanele de spital, precum și a camerelor de supraveghere în secțiile ATI, în UPU și în sălile de operații, transmite Mediafax.
De Redactia Observator la 13.08.2024, 12:52USR vine cu propuneri pentru a rezolva crizele din Sănătate scoase la lumină și de recentul caz de la Spitalul "Sf. Pantelimon".
"PSD a gestionat Sănătatea din România cu oameni care au căpușat sistemul, nu l-au făcut performant. Finanțarea Sănătății a crescut, calitatea serviciilor a scăzut. USR susține că așa nu se mai poate și trebuie acționat acum. USR vine cu măsuri concrete de reformă. Una dintre ele este un proiect de lege depus în Parlament acum mai bine de jumătate de an: Pilonul 2 al Sănătății", potrivit unui comunicat de presă.
"Am ajuns să ne fie frică să mergem la spital"
"Am ajuns să ne fie frică să mergem la spital, iar medicii se tem să profeseze! Vorbim despre o neîncredere profundă în sistemul de sănătate. Am tot văzut drame pe care trebuie să le oprim! USR vine cu propuneri concrete de reformă. Fiecare dintre noi plătește impozit pe sănătate din orice tip de venit, inclusiv pe boală plătim taxă de 10%, dar când ajungem la spital nu beneficiem de ceea ce ar trebui din taxele noastre. Pacienții trebuie să aibă în mod real posibilitatea de a alege. Pilonul 2 al Sănătății este soluția USR pentru servicii mai bune în spitale", afirmă deputata Cristina Prună, purtător de cuvânt al USR.
- EXCLUSIV. Mărturia soţiei lui Marian, victima "doamnei cu coasa" de la Pantelimon. "Atât mi-a zis: ia-mă acasă!"
- Cine este noul manager al Spitalului Sf. Pantelimon. Postul de director a fost refuzat de 11 medici
- EXCLUSIV. Mărturii cutremurătoare ale aparţinătorilor pacienţilor de la "Pantelimon". "Mi s-a spus că era bine....
- Strategia aleasă de doctorițele de la "Pantelimon" la audieri. Ambele au cerut să fie lăsate în libertate
Pilonul 2 al Sănătății înseamnă dreptul românilor să-și redirecționeze o parte din banii pentru sănătate către orice asigurător de sănătate doresc, nu privatizarea sistemului.
Contribuția rămâne aceeași și se plătește conform Codului Fiscal. Diferența este că o sumă echivalentă cu 5% dintr-un salariu minim va fi virată către asigurătorul de sănătate pe care îl alege.
Propunere USR: buton de panică în saloanele de spital
O altă propunere concretă este introducerea, prin lege, a butonului de panică în saloanele de spital, precum și a camerelor de supraveghere în secțiile ATI, în Unitățile de Primiri Urgențe și în sălile de operații.
"Să ieșim din zodia fricii! Fiecare dintre noi am avut pe cineva cunoscut sau în familie umilit de sistemul medical românesc. Butonul de panică ar fi o metodă de protecție a pacientului, la fel și camerele video. Avem medici extraordinari care trebuie să-și facă meseria într-un sistem care nu-i susține. Camera video nu înseamnă introducerea unui sistem polițienesc, ci protecția celor care își fac meseria cu bună credință, departajarea lor de cei care nu respectă rigorile meseriei. Țineți minte cum, cu o cameră de supraveghere, am aflat adevărul legat de cum a ars un pacient pe masa de operație în Spitalul Floreasca? Despre asta vorbim – măsurarea obiectivă, nu pe emoție sau declarații părtinitoare. Statul trebuie să aibă mijloace obiective de măsurare a situațiilor cu semn de întrebare. Așa reconstruim încrederea în sistem, între medic și pacient", a declarat Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.
USR cere sprijin de la Marcel Ciolacu, nu de la "un personaj ca Alexandru Rafila"
USR îi solicită lui Marcel Ciolacu să susțină în Parlament propunerile de reformă în domeniul malpraxisului medical, prin care să fie încurajată activitatea medicală și să fie respectată independența medicilor. USR a depus trei proiecte de lege prin care, pe de o parte, pacienții să poată primi despăgubiri mai ușor, iar pe de alta, medicii să beneficieze de un grad real de protecție.
"Medicul este în epicentrul unor probleme de sistem. Riscul de eroare, din acest motiv, este și mai mare. Avem sute de localități din România fără servicii medicale, așa se face că pe spitalele județene, spre exemplu, presiunea e enormă și medicii sunt epuizați, dar lăsați să se descurce singuri într-un sistem fără reguli și cu lipsuri materiale. Tocmai de aceea trebuie să protejăm medicul și să nu uităm că decizia politică de pus în practică trebuie să fie una care vine din gura unui om cu autoritate, nu un personaj ca Alexandru Rafila. Avem nevoie de o lege nouă a malpraxisului, de o delimitare netă între circuitul de Terapie Intensivă și cel de paliație. Asta, însă, se rezolvă prin discuții cu datele în față, nu pe un val de emoție. Și nu cu oameni care și-au pierdut credibilitatea", a declarat Adrian Wiener, medic, deputat.