Rezidenţiat 2024. Paradoxul din Sănătate continuă: 5.000 de posturi scoase la concurs pentru 10.000 de candidaţi, dar în spitale e criză de personal
Paradoxul din sănătate continuă! La rezidenţiat au fost scose astăzi la concurs 5.000 de posturi pentru 10.000 de candidaţi, deşi spitalele duc lipsă de medici. Criza este accentuată de un trend care se menţine. Tinerii doctori fug de ATI şi cardiologie, unde este mai mare nevoie de ei, şi se îndreaptă spre specializări uşoare, fără gărzi şi presiune.
De Clara Mihociu la 17.11.2024, 19:26Cea mai mare concurenţă la nivel naţional a fost la stomatologie, unde au fost patru candidaţi pe un loc, şi la farmacie, cinci pe un loc.
- Medicină de familie - 555 locuri
- Anestezie şi terapie intensivă - 205 locuri
- Pediatrie - 168 locuri
- Cardiologie - 157 de locuri
- Chirurgie generală - 145 de locuri
Specialităţile cu cele mai multe posturi scoase la concurs au fost medicina de familie, anestezie şi terapie intensivă, pediatrie, cardiologie şi chirurgie generală. Ema a dat examen la Iaşi pentru un loc de chirug rezident şi a intrat în sală cu speranţe mari: "Îmi simt inima, aici, în gât, de vreo săptămână".
Peste 10.000 de candidaţi la Rezidenţiat 2024
- Viitorii medici susţin examenul de rezidenţiat. Trebuie să rezolve un test grilă cu 200 de întrebări. Când vor...
- Rezidenţiat 2024. Peste 10.000 de candidaţi se bat pe mai puţin de 5.000 de locuri. Specializarea cu doar 4 posturi
- Rezidenţiat 2024. Listele candidaților înscriși la concurs. Pe ce locuri se bat absolvenţii de medicină sau...
Examenul de Rezidenţiat a constat într-un test grilă cu 200 de întrebări, pentru care studenții au avut la dispoziţie patru ore. Ca să îl promoveze, au trebuit să atingă cel puţin 60% din punctajul maxim şi au aflat rezultatele pe loc.
"Nu am cuvinte, este momentul când realizezi că eşti într-adevăr medic", spune o tânără. "Nu a fost un exament uşor. Au fost foarte multe întrebări de departajare", zice alt concurent.
Criză de medici în spitale
Managerii spitalelor speră să găsească rezidenţi pasionaţi, care să umple golurile din organigramă. "Am sesizat tendinţa de a alege specialităţi care nu sunt foarte grele, care nu presupun gărzi. Mă gândesc la endocrinologie sau dermatovenologie. Specialităţile foarte grele, ATI, medicină de urgenţă şi chirurgie generală nu sunt printre cele mai agreate", a declarat prof. univ. dr. Luminiţa Smaranda Iancu, preşedinta Comisiei de Rezidenţiat Iaşi.
"Avem o scădere dramatică a emigrării medicilor. Numărul de rezidenţi a crescut cu 55%. În sectorul public, a crescut numărul de specialişti cu 20%", spune Viorel Jinga, rectorul UMF "Carol Davila". Rămâne, totuşi, problema oraşelor şi comunelor mici, care duc lipsă de medici. Ministrul Sănătăţii pasează răspunderea primarilor, dar tinerii medici spun că statul trebuie să ofere şi acolo condiţii decente.
"Atractivitatea pentru tinerii medici în alte zone decât marile centre universitare, nu poate fi realizată decât prin implicare directă a autorităţilor locale", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
În spitalele de stat sunt vacante aproape 9.000 de posturi de medici, iar lipsa lor ucide. Un adolescent de 16 ani a murit de peritonită, luni, la spitalul din Târgu Jiu, pentru că nu era de gardă niciun chirurg pediatru, iar doctorul de serviciu de la chirurgie generală a refuzat să îl opereze.