România a devenit studiu de caz în lume. Medic: "Clocim o tulpină autohtonă, am îngrozit OMS. Arată cât de lipsiți de educație și de solidaritate suntem"
Medicul gălățean Paul Ichim susține că refuzul românilor de a se vaccina ar putea duce la o nouă mutație a virusului SARS-CoV-2. Organizația Mondială a Sănătății a intrat în panică, iar refuzul dovedește lipsa de educație a poporului, mai spune medicul Ichim.
De Redactia Observator la 19.10.2021, 13:18Valul patru al pandemiei transformă ţara noastră în studiu de caz în lume. Un expert al OMS a venit în România ca să înţeleagă cum am ajuns aici şi ce mai putem face. Între timp, ne aşteptăm şi astăzi la noi recorduri.
Chirurgul Paul Ichim a comentat vizita în România a unei delegații OMS în contextul în care românii refuză să se vaccineze. „OMS a intrat deja în panică, văzând cerbicia dacilor liberi, de la vlădică la opincă. Vlădică-i ocupată cu totul altceva decât cu administrația, iar opinca face informarea gen Moromete, pe la birturi/crâșmă(un fel a spune). În sfârșit, am o explicație coerentă de ce mergem vai de capul nostru de câteva decenii. Reacția neamului nostru în pandemie, reprezintă exemplul cel mai bun. Chestia asta a arătat cât de lipsiți de educație și de solidaritate suntem, "compensând" însă printr-o fudulie și încăpățânare direct proporționale cu prostia”, a scris pe Facebook, medicul Paul Ichim.
Chirurgul gălățean a mai spus că România își va strica imaginea dacă prin refuzul românilor de a se vaccina o să apară o nouă mutație a virusului SARS-CoV-2. „Cred că suntem unul dintre popoarele cel mai ușor de manipulat de pe glob. Am ajuns să îngrozim organizația mondială a sănătății cu ce facem noi în țară pe subiectul asta, iar asta, o să ne aducă în mod sigur o "dragoste și o stimă nețărmurită" din partea celorlalte țări, mai ales dacă ne punem să clocim o tulpină autohtonă, cât să schimbe echilibrul epidemiologic global. Apropos, unde-s aia de ne dădeau după nu știu ce studii, drept un neam dotat intelectual? Probabil și ei au emigrat sătui să conviețuiască cu atâtea ....genii”, este concluzia medicului gălățean.
Evoluţia bolii Covid s-a schimbat foarte mult în România: medicii din Iaşi se tem de o nouă tulpină
- Cine este experta OMS care va asista guvernul în criza sanitară. A fost și la New York în vârful pandemiei din SUA
- Andrei Baciu: 47% din populația globului s-a vaccinat împotriva COVID. Ce știe jumătate din planetă și nu știm...
- Cum a încercat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, să explice amenda primită de PNL în...
Şi medicii ieşeni spun că evoluţia bolii s-a schimbat foarte mult în ultima perioadă. „Ceea ce am observat în ultima perioadă este o modificare a virusului din punctul de vedere al simptomatologiei, şi anume o degradare într-un timp foarte scurt a pacienţilor. Dacă la internare prezintă un necesar de oxigen mic, vorbim de un necesar de 5 litri pe minut, într-un interval foarte scurt, sub 30 de minute, necesarul de oxigen escaladează, necesitând consult de ATI şi îngrijirea în ATI. Sistemul medical, nu doar ieşean, ci cel românesc, este aproape de colaps. Acest lucru s-a întâmplat deoarece rata de vaccinare este la un nivel nu mic, ci foarte mic”, a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, pentru Adevărul.
"Ceea ce ne-a adus acest val 4 este proporţia de cazuri grave, care este mult mai mare, iar modalitatea în care evoluează de la debutul bolii către agravare este mult mai rapidă. Dacă, în general, se întâmpla în a 8-a zi de boală , acum ne trezim cu aceste agravări în a 4-a sau a 5-a zi de boală. După cum declară pacienţii, pentru că momentul infectării nu este în general cunoscut.
Este ceva clar diferit. Nu pot să spun că este vorba de o nouă tulpină, pentru că, aici, microbiologii, imunologii care studiază aceste aspecte îşi vor spune cuvântul. Dar, în ceea ce priveşte gravitatea cazurilor, ca noutate, noi putem spune da. În acelaşi timp, vorbind cu ai noştri colegi din state europene, constatăm că la ei, care au o rată de vaccinare de trei ori mai mare decât la noi, nu există aceste cazuri grave, nu se aglomerează spitalele şi ATI”, a declarat Diana Cimpoeşu, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi.
România va atinge ţinta de vaccinare de 70%, necesara pentru imunitatea colectiva, abia în luna mai 2024
Prognoza sumbră a fost făcută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care ne-a trimis în ajutor un expert specializat în situaţii de criză de sănătate. Asta în timp ce, 17 ţări din Uniunea Europeană au ajuns deja la această ţintă. Şi încă un amendament important, prea adesea uitat din discursul public - e esenţial ca la această rată să se ajungă într-o fereastra de timp unitară, adica în intervalul în care se menţin anticorpii, pentru că dacă anumite persoane se vaccinează acum şi altele la vară, efortul e zadarnic si irelevant.
În ultimele două săptămâni, la nivel naţional, am depăşit pragul de 100.000 de infectări şi avem aproximativ 2.500 de decese, adică un roman şi-a pierdut viaţa la 4 minute. Autorităţile de la noi speră ca, până la finalul anului, să avem două milioane de persoane vaccinate cu prima doză, iar 70 la sută din populaţie să fie imunizată cu o doză de ser până în primul trimestru al anului viitor. Ţinta precedentă fixată de Florin Cîţu pentru acest procent, era începutul lunii trecute.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii contrazice experţii români şi susţine că - în şapte luni - vom ajunge abia la o acoperire vaccinală de 40 la sută. Abia în 2024, vom atinge un grad de vaccinare de 70 la sută din populaţie.
Între timp, ne confruntăm cu o nouă criză: certificate verzi false. În prezent, au fost deschise 362 de dosare penale, iar 850 de persoane sunt cercetate pentru falsificarea testelor PCR, dar şi pentru adeverinţe de vaccinare false. În consecinţă, ministrul de Interne cere pedeapsa cu închisoarea pentru cei care fac aşa ceva pentru că sunt un pericol pentru comunitate.