România începe vaccinarea cu serul Moderna. Asemănări și diferențe față de vaccinul Pfizer-BioNtech
Începând cu data de 1 februarie începe administrarea vaccinului Moderna în România, pentru care rapelul se realizează la 28 de zile. Până în acest moment au fost vaccinate aproape 600.000 de persoane, toate cu serul Pfizer-BioNtech.
De Daniel Murărescu la 01.02.2021, 08:39- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Vaccinul realizat de Moderna se administrează tot în două doze, la fel ca și serul Pfizer-BioNtech, însă la un interval de 28 de zile, nu 21
Coordonatorul campaniei de vaccinare, doctorul Valeriu Gheorghiță, anunțase într-o conferință de presă că în primul trimestru România va primi 430.000 de doze Moderna.
De altfel, sâmbătă, 30 ianuarie, a ajuns în țară a doua tranșă de vaccin Moderna, ce totalizează 21.600 de doze. Serurile au fost preluate de Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară "Cantacuzino" din București și distribuite în centrele regionale de vaccinare.
Asemănări şi diferențe între vaccinurile Pfizer şi Moderna
Specialiștii spun că ambele vaccinuri sunt sigure, dar condiţiile de depozitare a dozelor ar putea face diferenţa. Iată asemănările şi deosebirile dintre cele două vaccinuri:
- În privința eficienței, diferența dintre cele două vaccinuri este foarte mică, de doar 0,5%. Studiile au arătat că serul Pfizer previne mai multe îmbolnăviri.
- În cazul vârstnicilor, vaccinul Moderna are o eficiență de 100%, în timp ce Pfizer previne infectarea în 93,7% din cazuri la persoanele cu vârste peste 65 de ani.
- efectele secundare au apărut mai des la cei vaccinați cu serul Moderna. Principalele simptome au fost oboseala, durerea de articulații și frisoanele.
- Vaccinul Pfizer trebuie depozitat și transportat la o temperatură de -80 de grade Celsius, în timp vaccinul Moderna se poate transporta chiar și la 8 grade.
- a doua doză de vaccin Moderna se face după 28 de zile de la prima injecție, în timp ce vaccinul Pfizer se face într-un interval de 21 de zile.
Reprogramare la vaccin pentru zeci de mii de români
Începând cu data de 28 ianuarie s-a pus în aplicare procesul de reprogramare a persoanelor incluse în Etapa a II-a de vaccinare din categoria domenii esențiale. Sunt 35.304 persoane care aveau programare inițială în perioada 28 ianuarie – 11 februarie și care au fost reprogramate la un interval de 10 zile.
"În ceea ce privește reprogramarea persoanelor din Etapa a II-a din categoria domenii esențiale, aceasta se face prin intermediul platformei informatice, în ordinea realizării programărilor inițiale, la centrele de vaccinare unde acestea erau programate inițial. CNCAV a formulat deja noile cerințe operaționale către Serviciul de Telecomunicații Speciale, astfel încât procesul de reprogramare să se desfășoare optim", a transmis Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).
Toate persoanele ce vor fi reprogramate vor fi înștiințate prin SMS și e-mail unde vor fi specificate noile date și intervale orare pentru administrarea vaccinului. De asemenea, prin e-mail vor primi o nouă recipisă care conține noile date de programare, existând, totodată, posibilitatea de vizualizare a recipisei în secțiunea "Programările mele", direct în platformă.
Bilanțul vaccinării anti-Covid-19 în România
CNCAV a transmis, în cursul zilei de 31 ianuarie, că au fost vaccinate 585.218 persoane, fiind înregistrate 1.814 reacții adverse comune și minore.
- 1.Număr de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore): 19.019, la un număr de 19.019 persoane din care:
- 14.127 persoane vaccinate cu 1 doză;
- 4.892 persoane vaccinate cu 2 doze.
- 2. Număr total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020): 691.415, la un număr de 585.218 persoane din care:
- 479.021 persoane vaccinate cu 1 doză;
- 106.197 persoane vaccinate cu 2 doze.
- 3. Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 77 reacții comune și minore, din care:
- 9 reacții de tip local;
- 68 reacții generale.
- 4. Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020): 1.814 reacții comune și minore, din care:
- 456 reacții de tip local cu durere la locul injectării;
- 1.358 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).
Daniel Murărescu face parte din echipa Observator de decembrie 2016, de la relansarea site-ului, şi este în prezent editor de content. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și