”România nu se grăbește să detecteze Omicron înainte de sărbători”, spune Octavian Jurma. Previziuni sumbre despre valul 5 de Covid
Medicul Octavian Jurma spune că România are suficientă capacitate de secvențiere pentru a depista noua variantă a Covid-19, Omicron, însă nu crede că autoritățile doresc acest lucru, căci ar putea ridica semne de întrebare asupra calendarului de relaxare.
De Ana Maria Ghiarasim la 29.11.2021, 23:00"Avem suficientă capacitate să depistăm noua variantă, dar după ce ajung oamenii prin spitale", spune medicul și cercetătorul Octavian Jurma, într-un interviu pentru RFI.
”Ei cam știu ce ar avea de făcut, dar nu cred că sunt foarte grăbiți să depisteze Omicron în România înainte de sărbători pentru că asta ar putea ridica semne de întrebare asupra calendarului de relaxare, care va fi anunțațt cu următoarea prelungire a stării de alertă”, a spus el.
Octavian Jurma precizează că România secvențiază de 20 de ori mai puțin decât recomandă Uniunea Europeană.
”România, cu această rată foarte mică de secvențiere, de 0.5% din testele săptămânale, este mult sub recomandarea Uniunii Europne, care este să secvențiem 10% din testele RT-PCR. Ca să ne dăm seama cât de jos suntem... Sunt țări ca Danemarca care încearcă să secvețieze 90%, deci aproape toate testele RT-PCR să fie secvențiate, pentru că asta permite monitorizarea și identificarea rapidă a unor astfel de variante", a explicat medicul Octavian Jurma.
- Joe Biden spune că tulpina Omicron este „motiv de îngrijorare, nu de panică”. Strategia SUA în lupta cu noua...
- Omicron, tulpina super-mutantă din sudul Africii, nu a ajuns oficial în România, dar 200 de probe sunt în lucru...
- Spania confirmă primul caz de infectare cu varianta Omicron. Este vorba de un pacient întors din Africa de Sud
Omicron are nevoie de mai puțin de 1 minut să se transmită
Ulterior, într-o postare pe Facebook, Octavian Jurma spune că este foarte posibil că urmatorul val va fi produs de această nouă variantă Omicron.
„Încă nu știm dacă Omicron este o veste proastă pentru toata Europa, doar că este o veste mai prostă pentru Romania decat este pentru Africa de Sud (noi avem o populație mult mai îmbătrânită și mai vulnerabilă)”, a scris Octavian Jurma.
”Valul 5-Omicron ne va lovi ca un trăsnet”
Medicul spune că dacă Delta avea nevoie de 1-2 minute la o distanță sub 2 metri să producă infectare, Omicron va avea nevoie de mai puțin de 1 minut.
„Va imaginati cum va arăta un val 5-Omicron în aceste condiții în România dacă va produce de 2x mai multe cazuri de 2x mai repede decât Delta? „Specialiștii" Președintelui nici nu o să aibă timp să îi scrie discursul „sunt îngrijorat" și va fi gata valul. Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami, asa cum știam că o va face dacă nu luăm masuri de protecție a populației. Dacă infecțiozitatea B.1.1.529 se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi ca un trăznet”, precizează medicul.
Acesta precizează că, spre deosebire de alte țări care au impus restricții mai dure, România se relaxează, deși încă nu am scăpat de valul 4-Delta.
Medicul Octavian Jurma îi îndeamnă pe români să se vaccineze
”Mentalitatea "lasa ca vedem cand ajungem acolo", urmata de corolarul "lasa ca a trecut deja si mai rau nu se poate" care ne-a nenorocit in 3 valuri succesive este decorata de Presedintele Romaniei. Noi suntem mai rau ca purcelusul care si-a facut casa de paie si care rade de purcelusii care isi faca casa de lemne sau de piatra, pentru ca nici macar zid de paie nu ne mai facem. Rugati-va ca vestile ca Omicron este mai putin virulent (grav) decat Delta pentru persoanele trecute prin boala sau vaccinate sa fie adevarate. Valul Omicorn a debutat abia acum 2 saptamani in Africa de Sud, deci in aceasta saptamana vom avea si primele date statistice legate de spitalizare. A, era sa uit. In Africa de Sud e vara acum. In Europa e iarna. Vaccinati-va, mai ales daca ati trecut prin boala”, a scris el.
”Faceti-va boosterul, e un privelegiu ca e liber. Purtati masca. Bucurati-va de sarbatori alaturi de cei dragi. Omicron nu este o amenintare iminenta pentru Romania. Asa cum facem noi testarile, debutul unui posibil val Omicorn va fi vizibil abia de anul viitor”, a mai transmis medicul, pe Facebook.
Tulpina Omicron se răspândeşte în Europa
În acest moment, autoritățile din România susțin că aproape 200 de probe sunt în lucru pentru secvenţiere, de la pacienţii cu forme severe de boală. La nivel mondial, apar în fiecare zi cazuri noi. Maroc, Japonia şi Israel şi-au închis graniţele complet. Elveţia interzice accesul persoanelor din ţările unde Omicron a fost depistat. În Uniunea Europeană, Portugalia are deja 13 cazuri. Toate la o echipa de fotbal. Măsuri dure a luat şi Olanda. Barurile, restaurantele, magazinele nonesenţiale, cinematografele şi teatrele vor fi închise la ora 17.00.