Antena Meniu Search
x

Video Omicron, tulpina super-mutantă din sudul Africii, nu a ajuns oficial în România, dar 200 de probe sunt în lucru pentru secvențiere

Noua variantă a virusului, Omicron, rămâne o necunoscută. Pentru a câştiga timp, ţările se izolează şi pun restricţii drastice de călătorie. Ce ştim cu certitudine este că nu avem momentan niciun caz de infectare cu noua tulpină în România. În Europa, tot mai multe ţări au deja cazuri confirmate, iar Marea Britanie numără sute de cazuri suspecte.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 29.11.2021, 19:28

Vezi și

Număram din nou ţările şi infectările. Tulpina nouă se răspândeşte vertiginos în toate colţurile lumii. În România încă nu avem cazuri. Aproape 200 de probe sunt în lucru pentru secvenţiere, probe de la pacienţii cu forme severe de boală.

Raed Arafat, șeful DSU: ”Singurul lucru care se face acum este întârzierea răspândirii și cumpărare de timp până aflam dacă răspunde la vaccin, daca e mai ușoară, dacă impactul e mai grav”.

Informaţiile despre Omicron sunt puţine: nu ştim simptomele exacte sau cât de grave sunt formele de boală.

Simptomele infectării cu varianta Omicron

Pe acelaşi subiect

Angelique Coetzee, director Asociaţia Medicală din Africa de Sud: ”Nu au fost cazuri de pierderi ale gustului sau mirosului, nici situaţii în care să scadă nivelul de oxigen în sânge”.

Virgil Musta, medic: ”Probabil este mult mai contagioasă decât tulpina Delta, dar îngrijorarea cea mai mare este ca aceasta nouă tulpină să nu aibă modificări pe proteina spike care să facă vaccinul să scadă eficienţa”.

Cu atâtea necunoscute, măsurile de precauţie sunt drastice. Specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrag atenţia că riscul este foarte ridicat.

Bianca Iacob, reporter Observator: ”Legăturile cu sudul Africii sunt întrerupte sau restricţionate, însă mâine după-amiază cei 39 de români blocaţi pe continentul african vor ajunge la Bucureşti. După ce vor fi testaţi vor intra în carantină 2 săptămâni. Printre ei sunt şi persoane nevaccinate”.

Tulpina Omicron se răspândeşte în Europa

La nivel mondial, apar în fiecare zi cazuri noi. Maroc, Japonia şi Israel şi-au închis graniţele complet. Elveţia interzice accesul persoanelor din ţările unde Omicron a fost depistat. 

În Uniunea Europeană, Portugalia are deja 13 cazuri. Toate la o echipa de fotbal. Măsuri dure a luat şi Olanda. Barurile, restaurantele, magazinele nonesenţiale, cinematografele şi teatrele vor fi închise la ora 17.00.

Wilma van Kampen, asistentă din Olanda: ”Singurul lucru pe care îl putem face este să respectăm regulile şi să sperăm că situaţia nu se înrăutăţeşte. Sunt asistentă. Eu ştiu cât de rău se îmbolnăvesc oamenii. Văd o grămadă de oameni care suferă de COVID”.

Restricții de călătorie din cauza variantei Omicron

Restricţiile de călătorie sunt pasul care ar putea face diferenţa.

Anthony Fauci, epidemiolog SUA: ”Este pentru a îţi da timp să acţionezi”.

Teama de infectare cu tulpina mutant îi împinge pe oameni la gesturi disperate. În Olanda, un cuplu venit din Africa de Sud, a fost arestat după ce a încercat să fugă din hotelul unde era carantinat.

Iar în Australia, o femeie de 31 de ani a dat foc patului din camera de hotel în care era izolată alături de cei doi copii. Şi în cazul lor exista posibilitatea infecţiei cu Omicron. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Sanatate » Omicron, tulpina super-mutantă din sudul Africii, nu a ajuns oficial în România, dar 200 de probe sunt în lucru pentru secvențiere