Joe Biden spune că tulpina Omicron este „motiv de îngrijorare, nu de panică”. Strategia SUA în lupta cu noua variantă de Covid-19
”Nu sunt motive de panică” în faţa răspândirii noii variante de Covid-19, Omicron, a declarat luni preşedintele american Joe Biden, îndemnând-i totodată pe americani să se vaccineze. De asemenea, președintele SUA susține că „nu anticipează în acest stadiu” noi restricţii pentru călătoriile internaţionale și nici măsuri de carantină în SUA, din cauza acestei tulpini din sudul Africii.
"Sunt motive de îngrijorare în faţa acestei noi variante, însă nu sunt motive de panică", a spus preşedintele american, Joe Biden, într-un discurs susţinut de la Casa Albă, scrie CNN.
"Mai devreme sau mai târziu vom vedea cazuri ale acestei noi variante aici, în Statele Unite. Va trebui să ne confruntăm cu această nouă amenințare așa cum ne confruntăm cu cele care au venit înaintea ei", a spus Biden.
Președintele a menționat că oamenii de știință și oficialii învață în fiecare zi mai multe despre Omicron. El a spus că noile restricții de călătorie instituite de Administrația sa, care au intrat în vigoare luni, oferă SUA mai mult timp pentru a răspunde amenințării.
Joe Biden nu anticipează noi restricţii de călătorie, în contextul răspândirii variantei Omicron
- Omicron, tulpina super-mutantă din sudul Africii, nu a ajuns oficial în România, dar 200 de probe sunt în lucru...
- Spania confirmă primul caz de infectare cu varianta Omicron. Este vorba de un pacient întors din Africa de Sud
- Expert în politici de sănătate publică, despre Omicron: ”Studiile arată că nu dă forme severe”. Ce îi...
"Nu anticipez asta în acest stadiu", a spus el, întrebat despre restricţii suplimentare, în condiţiile în care SUA şi-au închis deja frontierele în faţa călătorilor din opt ţări ale Africii Australe.
Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, Joe Biden i-a îndemnat pe americani să se vaccineze, inclusiv cu doza booster, şi să poarte mască sanitară în interior. Joe Biden a mai declarat că "dacă oamenii s-au vaccinat şi poartă mască, nu este nevoie de lockdown".
„Avem cel mai bun vaccin din lume, cele mai bune medicamente, cei mai buni oameni de știință și învățăm mai multe în fiecare zi. Și vom lupta împotriva acestei variante Covid cu rapiditate și acțiuni științifice, bine informate - nu haos și confuzie”, a spus Joe Biden.
Strategia SUA în lupta contra Covid-19 din această iarnă
Joe Biden a adăugat că va prezenta joi o strategie detaliată de luptă contra COVID-19 în timpul iernii, "nu cu închideri sau carantine, ci amplificând vaccinarea, rapelurile, testele".
Lista ţărilor unde au fost detectate cazuri de contaminare cu Omicron continuă să crească, mai ales în Europa, după ce primele cazuri au fost reperate în Africa Australă în noiembrie, ceea ce a determinat numeroase state să-şi suspende călătoriile spre această regiune şi să instituie restricţii preventive.
România are 200 de probe în lucru pentru secvențiere
Tulpina nouă se răspândeşte cu rapiditate în toată Europa. În România încă nu avem cazuri, însă aproape 200 de probe sunt în lucru pentru secvenţiere, probe de la pacienţii cu forme severe de boală.
”Probabil este mult mai contagioasă decât tulpina Delta, dar îngrijorarea cea mai mare este ca aceasta nouă tulpină să nu aibă modificări pe proteina spike, care să facă vaccinul să-și scadă eficienţa”, spune medicul Virgil Musta.
Ce îi așteaptă pe români în perioada sărbătorilor de iarnă
Pentru perioada de sărbători, trebuie să avem o preocupare de sănătate publică privind turiştii, cetăţenii români care vin din statele europene unde deja tulpina este prezentă, spune Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică.
”În principal, sunt esenţiale măsurile de igienă, purtarea măştii, evitarea aglomeraţiilor, aceste măsuri s-au dovedit cele mai eficiente. Dacă dezvoltăm patologie să ne autoizolăm şi să contactăm medicul de familie, dacă avem simptome grave, să contactăm serviciul 112, dar să nu ieşim din casă. La fel de importantă este continuarea vaccinării, pentru că şi dacă vom face boala, chiar şi cu noua tulpină, vor exista probabil locusurile de fixare a virusului ocupate de anticorpii dezvoltaţi ca urmare a vaccinării şi atunci vom face o formă mai uşoară de boală, virusul nu va avea capacitatea de a afecta clinic organismul", a explicat expertul în politici de sănătate publică Ioana Stăncel.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰