România, pe punctul de a lua în serios depresia postnatală. Veste salvatoare pentru mamele care suferă în tăcere
Veste bună pentru mame. Ar putea beneficia în curând de consiliere psihologică gratuită pentru depresia postnatală. Şedinţele ar urma să se desfăşoare în spitalele în care au născut, la recomandarea medicului. Proiectul de lege se află acum la Senat.
De Redactia Observator la 08.07.2022, 19:48Una din şapte mame are un episod de depresie postnatală şi ar avea nevoie de sprijin pentru a depăşi momentul.
Mamă: Cei din jurul meu spuneau că am un început de depresie.
Reporter: Aţi fi avut nevoie să staţi de vorbă cu un specialist atunci când aţi născut şi după aia?
Mamă: Să zic că da, oricum eram nepregătită pur şi simplu, m-am trezit cu el în braţe.
Aceasta este realitatea multor femei imediat după ce au născut. O propunere de modificare a legii sănătăţii mintale prevede asigurarea a şase şedinţe de consiliere psihologică gratuite.
Filip Havârneanu, deputat USR: Aici a fost o negociere, sincer sa fiu, am vorbit cu mai mulți experți în domeniu, am vorbit și cu managerii de spitale, cu persoane care sunt psihologi sau psihoterapeuți și aceasta cifră de șase ședințe după, pentru că au 126 de zile la dispoziție să aleagă când vor să meargă, contează foarte mult.
Terapia pentru depresia postnatală ar trebui făcută la maternitatea unde femeia a născut, cu psihologul spitalului
Anca Ciobanu, medic ginecolog: Trebuie individualizat un pic în funcţie de fiecare caz în parte. Sunt cazuri speciale care necesită o urmărire un pic mai îndeaproape, mămicile care au copiii cu anumite probleme la naştere, mămicile care au copiii născuţi prematuri şi necesită o internare prelungită în spital, pacientele care au probleme de lactaţie.
Depresia postnatală se poate declanşa imediat după naştere sau mult mai târziu, chiar şi după un an de zile iar simptomele nu trebuie neglijate.
Ovidiu Telegescu, psiholog: Avem de-a face cu persoane absente, persoane care feresc contactul direct cu interlocutorul, deci nu avem contactul vizual, avem acea tristeţe exagerată, treceri de la râs la plâns bruşte, mai mult decât atât, foarte multe situaţii în care mama plânge.
Mamele recunosc că sunt momente în care ar avea nevoie de ajutor
Mamă: Orice femeie, orice mămică după naştere i-ar trebui aşa ceva, să le ajute să depăşească.
De proiectul care prevede consiliere gratuită vor putea beneficia şi femeile care au pierdut o sarcină.
Filip Havârneanu, deputat USR: Acolo poate că nevoia este chiar mult mai mare, acolo poate ar trebui să punem mai multe ședințe pentru aceste mame.
De acest tip de terapie vor putea beneficia mamele care suferă de forme medii şi moderate de depresie postnatală.