Românii care își iau concedii medicale vor fi verificați. Ce amenzi riscă angajații în caz de nereguli
Concediile medicale, la control. După ce anul trecut mai mulţi români au stat acasă, acum autorităţile îi vor monitoriza mai atent pe cei care apelează la medici. Vor să vadă dacă aceştia chiar au nevoie de concediu sau vor doar să fugă de muncă. Vizaţi nu sunt doar angajaţii, ci şi patronii, dar şi medicii care prescriu concediile. În cazul în care se descoperă nereguli, amenzile ajung la zeci de mii de lei.
De Mădălina Chiţac la 01.07.2021, 20:45- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
După un accident la muncă, în bucătăria în care lucrează, Paula a avut nevoie de concediu medical.
Paula: Tot am încercat să mă întorc la muncă, dar nu se putea pentru că se infecta.
Reporter: V-au verificat autoritățile, medicul?
Paula: Nu! nu știu dacă la muncă s-a verificat.
Mădălina Chițac, reporter Observator: În anul pandemiei, mulți români au apelat la concediile medicale. La nivel național, în 2020, s-au dat peste 3,2 milioane de concedii, sunt mai multe în comparație cu ultimii doi ani. Dacă ne raportăm la 2018, în 2020 am avut cu 200.000 de concedii medicale în plus.
Mai multe concedii medicale din cauza pandemiei de coronavirus
Principala cauză, pandemia. Doar că nu toată lumea şi-a luat concediu pentru că a avut nevoie. Unii au reuşit să fenteze sistemul.
Mihaela Tănase, purtător de cuvânt CNAS: S-au evidențiat și situații în care concediile medicale au fost acordate necuvenit.
Astfel, au fost descoperite cazuri în care un angajat, cu două locuri de muncă, îşi lua concediu medical dintr-o parte, ca să lucreze liniştit în cealaltă.
Mihaela Tănase, purtător de cuvânt CNAS: Dacă optează să meargă la unul din locurile de muncă și în alt loc prezintă concediu, e clar că nu trebuia să beneficieze de acel concediu.
Angajații care iau concediu medical nejustificat riscă amenzi de 2.000 de lei
Guvernul a adoptat recent o ordonanţă care măreşte sancţiunile pentru concedii medicale luate nejustificat. Pentru angajaţi amenzile ajung la 2.000 de lei. Şi patronii pot primi sancţiuni de până la 6.000 de lei dacă nu plătesc corect sau la timp concediul medical. Amenzile pentru medici urcă până la 11.000 de lei.
Daciana Toma, medic de familie: Mi se pare jignitor. Vom avea rețineri în a elibera concedii medicale, pentru că astfel de controale nu pornesc de la premisa de a aprecia actul medical, ci e a verifică în ce măsură e respectată partea birocratică.
Modificări sunt şi în ceea ce privește carantina la întoarcerea din zone de risc. Dacă înainte statul plătea cele 14 zile de carantină, acum va mai da bani doar pentru 5 zile.
Adrian Arhire, CEO companie: Ce cred că ar fi bine pentru companii și pentru angajați, la finalul celor cinci zile să se finalizeze cu un test Covid și în funcție de acesta angajatul să poată să se întoarcă la muncă.
Regulile intră în vigoare de la 1 august, dată până la care ar trebui să apară şi normele de aplicare.