Video Intervenţii fără anestezie sau tăieturi chirurgicale: "Pacientul nu simte durere, stă în spital 24 de ore, apoi fuge acasă"
Bolile inimii, anumite afecţiuni ginecologice, afecţiunile cerebrale şi alte patologii pot fi tratate acum prin proceduri minim invazive. Adică prin tratament endovascular, care nu necesită nici anestezie generală, şi nici tăieturi chirugicale. Pacientul poate pleca acasă în 24 de ore.
Rareş Nechifor, medic primar radiologie intervenţională: Este chirurgia viitorului. Adica un tratament endovascular, tratam o serie de afectiuni prin proceduri minim invazive, ce nu necesita interventie chirurgicala, ce nu necesita anestezie, taieturi, recuperare, incizie, practic pacientul este treaz, nu simte nicio durere, sta in spital 24 de ore si apoi fuge acasa. Navigam prin interiorul vaselor de sange. Patrundem intr-un vas de sange, mana sau picior, si navigam cu niste catetere, tuburi finute pe care le conducem oriunde in corp, din cap pana in picioare. Acest echipament ne permite sa captam imaginile, vedem unde suntem, vascularizatia normala a pacientului. A redus enorm patologia si in afectiunile neuro-interventionale, pentru afectiuni cerebrale mai mult de 90 la suta dintre pacienti sunt tratati endovascular. Asta inseamna ca in loc ca pacientul sa treaca printr-o interventie majora prin care i se intervine pe criere, noi cu pacientul treaz, mergem pe vasele de sange, anevrism cerebral, vas de sange care se sparge sau rupe, malformatie vasculara, interventii cu riscuri enorme.
Fără operaţie sau anestezie generală
Pot fi tratate afectiuni de la adenomul de prostata pentru barbati, la fibroame uterine, la femei, diferite sangerari sau hemoragii acute, tumori hepatice, tumori renale sau afectiuni vasculare periferice. Foarte multi pacienti diabetici se confrunta cu astfel de probleme. De asemeneam anevrisme vasculare, dar si infarct miocardic.
Pacientul cardiac, de exemplu, are parte de intreg spectrul de investigatii pentru diagnostic si tratament cardiovasculare:
Radu Pretorian, medic primar cardiologie intervenţională: Aceasta aparatura de top ne permite sa obtinem diganostice mult mai precise si sa tratam o patologie mai complexa. 05 53 In sfera cardiologiei interventionale tratam boli ale inimii, avem o gama larga de investigatii si proceduri, precum coronagrafie, angioplastie coronariana cu stent, dezobstructii coronariene si multe alte proceduri. Patologia cardiaca este una din cele mai influente patologii si cauza de mortalitate la nivel mondial. iar boala coronariana reprezinta un mare procent din acesta categorie de pacienti, astfel ca ne intalnim foarte des cu pacienti care au nevoie de chirugia internventionala.
Marele avantaj al procedurilor din sfera radiologiei si cardiologiei interventionale este ca sunt minim-invazive, ceea ce inseamna ca sunt realizate doar prin punctii arteriale sau venoase, fara operatie sau anestezie generala.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰