Secţia de Cardiologie a spitalului județean din Brăila se află în moarte clinică. Din cei patru medici rămaşi, trei sunt în concediu
Nu doar pandemia îngenunchiază sistemul sanitar, ci și lipsa de medici. Secția de cardiologie a spitalului județean din Brăila este în criză de personal.
De Redactia Observator la 09.10.2021, 10:09Din 4 medici, doar unul mai lucrează în secție. Iar din 60 de paturi, conducerea spitalului a redus numarul la 15, ca să poată face faţă singurul medic curant. Aşa că pacienţii sunt nevoiţi acum să meargă spre cabinetele private sau în alte judeţe.
Secţia de Cardiologie a spitalului județean din Brăila se află în moarte clinică. Cei mai mulţi dintre medici au plecat în ultimii ani, iar din cei rămaşi, trei şi-au luat concediu. Aşa se face că acum... a rămas un singur medic care trebuie să se ocupe de toate urgenţele.
Delia Râșnoveanu - manager spital: Se ocupă de paturile din secție.
Reporter: Pe secție unul singur?
Delia Râșnoveanu - manager spital: Unul singur, da!
Reporter: Acesta se împarte și în ambulatoriu?
Delia Râșnoveanu - manager spital: Da, obligatoriu face și activitate de ambulator.
Singurul ajutor al medicului rămas pe secţie este un coleg de la ATI
Delia Râșnoveanu - manager spital: Am redus numărul de paturi ca să putem să activăm cu cei 2 medici. Ei vor lucra prin rotație în ambele sectoare și urmează ulterior, dacă revin ceilalți medici în activitate sau dacă gasim alți medici doritori să vină, să deschidem din paturile închise temporar.
Acum, în ambulatoriu nu se fac programări, pentru că nu are cine să-i vadă pe pacienți. Aşa că oamenilor nu le rămâne decât să meargă la privat sau în alte județe.
Pacient: Soluția asta a fost, să mergem la Iași ca acolo sunt doctori de specialitate.
Soțul unei paciente: La privat sunt şi nişte costuri! Când n-ai ce face trebuie să plătești. Plătești că altceva n-ai ce face!
Unii merg la privat de ani buni, tocmai din cauza sistemului medical public, care s-a confruntat cu probleme mereu.
Reporter: Dumneavoastră acum puteți intra într-un spital public?
Pacientă: Nu. Atunci, privatul. Dacă am ales în 2014 privatul, vă dați seama că de atunci nu s-a modificat nimic în structura medicală, pe care noi plătim în CAS.
Medicii din sistemul privat trag un semnal de alarmă și spun că soarta secției de cardiologie de la Brăila seamănă cu cea de la Tulcea, care a fost închisă tot din lipsa medicilor.
Gabriel Pintea - medic cardiolog: Este o posibilitate foarte serioasă să se întâmple, sigur nu pot eu anticipa când se va întâmpla, însă dacă te uiți înapoi în timp, te uiți la prezent, nu se poate să nu te gândești la așa ceva.
România ocupă penultimul loc în UE la capitolul medici pe cap de locuitor. La fiecare 6 ore, un medic român pleacă din ţară.