Antena Meniu Search
x

Raed Arafat nu exclude valul 5 al pandemiei: "Dacă nu ne vaccinăm, rămânem vulnerabili. Totul depinde de cum ne comportăm noi"

Raed Arafat nu exclude posibilitatea unui val 5 al pandemiei de coronavirus. Secretarul de stat în MAI a declarat că, în lipsa vaccinării, virusul găseşte un teren foarte prielnic. "Totul depinde de cum ne comportăm noi şi ce soluţie vrem", a explicat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 09.10.2021, 18:59

Raed Arafat nu exclude valul 5 al pandemiei: "Dacă nu ne vaccinăm, rămânem vulnerabili. Totul depinde de cum ne comportăm noi" - Hepta

"Dacă nu ne vaccinăm şi mai apar variante, rămânem vulnerabili cum suntem acum. Faptul că noi suntem vulnerabili la acest virus faţă de alte ţări acum este pentru că virusul a găsit un teren foarte prielnic, 70% nevaccinaţi", a declarat, vineri seară, Raed Arafat, în cadrul unei emisiuni TV.  

Întrebat dacă va exista un val cinci al pandemiei, Arafat a afirmat: "Dacă nu ajungem să ne vaccinăm şi apar alte variante pe care vaccinul poate să le împiedice...şi noi ştim că pot să apară. Dacă virusul găseşte un teren prielnic pentru el, normal că el intră fără nicio problemă. Totul depinde de cum ne comportăm noi şi ce soluţie vrem. Ţările care au ajuns la procent foarte mare de vaccinare, viaţa acolo este foarte aproape de normal".  

Raed Arafat, apel către parlamentari să aprobe legea privind vaccinarea sau testarea obligatorie a angajaţilor din anumite domenii: ''Nu mai este timp de aşteptat'

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă precizat că avem nevoie urgentă de o lege care să prevadă, fie vaccinarea personalului din anumite domenii, fie testarea periodică. 

Pe acelaşi subiect

”Avem un procent semnificativ şi de la SMURD, şi la Serviciul de Ambulanţă, şi de la diferite unităţi care nu s-au vaccinat, oricât am vorbit, oricât am explicat şi am sfătuit (...) unii nu s-au vaccinat. Răspunsurile sunt hilare”, a declarat, vineri seară, la Digi 24, Raed Arafat.

Potrivit secretarului de stat în MAI, ”este o discuţie foarte clară că trebuie prin lege şi este un proiect de lege care urmează să fie dezbătut şi noi am introdus în proiect, pe lângă cadrele medicale clasice şi personalul de la IGSU şi IGAv, pentru că ei se ocupă de pacienţi. Există această intenţie, dar trebuie făcută prin lege şi există alternativă testarea”.

Întrebat care este mesajul său pentru parlamentari, Raed Arafat a afirmat: ”Să treacă (proiectul de lege – n.r.), că avem nevoie de el, că nu se poate aşa”.

”Vaccinul este pe gratis, testarea nu poate să fie pe gratis. Dacă nici astăzi, cu tot ce văd în jurul lor, nu se conving că au fost induşi în eroare (...) Cifrele sunt din ce în ce mai elocvente. Din vaccinaţi sub 2 la sută s-au infectat, iar din decese 93% sunt nevaccinaţi. Vaccinaţii care, din păcate decedează, fie sunt la vârste înaintate, cu comorbidităţi”, a continuat Raed Arafat.

Șeful DSU a precizat că, dintre cei care mor şi au certificate de vaccinare s-ar putea ca unii să fi avut certificate false. Întrebat când ar trebui să avem o lege care să stabilească vaccinarea sau testarea periodică a unor categorii de angajaţi, Raed Arafat a afirmat: ''Este un răspuns clasic: Ieri. Nu mai este timp de aşteptat. Fie ei înţeleg că trebuie să meargă să se vaccineze, fie trebuie această lege că este obligatorie testarea”.

Record de morți Covid în România: 357 în 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat pentru vineri, 8 octombrie 2021, un nou record de decese Covid: 357. De asemenea, tot în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 13.854 de cazuri noi cu coronavirus, din 23.776 de teste RT-PCR (12.415 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.361 la cerere) și 42.239 de teste rapide antigenice.

Până vineri, 8 octombrie, în România au fost înregistrate 1.332.221 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 3.407 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.164.547 de pacienți au fost declarați vindecați. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 13.854 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. Mai jos aveți graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Raed Arafat nu exclude valul 5 al pandemiei: "Dacă nu ne vaccinăm, rămânem vulnerabili. Totul depinde de cum ne comportăm noi"