Simptomele aparent banale care au trimis-o pe o mamă din Târgovişte cu cei doi copii la Urgenţe, în Capitală. Spitalele de pediatrie sunt pline
E anotimpul virozelor respiratorii. Iar cei mai expuşi în această perioadă cu oscilaţii mari de temperatură sunt copiii cu vârsta sub doi ani. Medicii sfătuiesc părinţii să nu intre în panică la primele semne, dar dacă simptomele nu se ameliorează după trei sau patru zile, e cazul să mergem la camera de gardă. Spitalele primesc în fiecare zi sute de cazuri.
De Andreea Petrescu la 19.10.2023, 21:09Sunt pline spitalele de pediatrie din Bucureşti de copii care tuşesc, strănută şi plâng. Raluca este din Târgovişte şi a ajuns la urgenţe în Capitală cu ambii copii, unul de doi şi altul de şase ani. Timp de câteva zile a încercat să se descurce singură cu simptomele. "Sunt răciţi, au muci, tuse, probleme respiratorii. Am încercat mai multe, dar nu au avut efect şi a trebuit să venim la camera de gardă", spune Raluca, mamă.
Sezonul virozelor respiratorii
Mulţi părinţi se luptă cu virozele de la începutul toamnei. "Am fost şi la medicul pediatru, ne-a dat şi tratament. Febra îi scade, dar îi apare din nou, de trei-patru zile aşa suntem. Este destul de greu, dar nu putem să-l ţinem nici în casă", povesteşte Marina Barbu, mamă.
"Sunt viroze foarte multe, o săptămână merge la grădiniţă, două rămâne acasă să-şi revină. Având tusea asta, îmi era frică de o pneumonie", mărturiseşte un părinte.
- Boala care a umplut camerele de gardă ale spitalelor de copii. La ce trebuie să aibă grijă părinţii
- Operaţie miraculoasă în Iaşi. Un băiat de 13 ani a primit o nouă şansă la o viaţă normală, deşi nimeni nu...
- "Era foarte cuminte". Boala de care suferea Sonia, fata care a murit la propria petrecere. Medicii au resuscitat-o...
"La camera de gardă de aici, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, ajung în fiecare zi între 180 şi 200 de copii. Jumătate dintre aceştia sunt diagnosticaţi cu infecţii respiratorii, cele mai multe date de rinovirus", transmite Andreea Petrescu, reporter Observator.
Cum îi putem feri pe copii de răceală
Pentru rinovirus nu există vaccin, dar medicii spun că cei mici pot fi imunizaţi pentru gripă, COVID şi virusul sinciţial respirator. Câteva reguli simple îi pot feri pe copii de răceli.
"Lucrul cel mai important care va trebui făcut din nou este să reînvăţăm să ne spălăm bine pe mâini. Trebuie să ne jucăm cu copiii de-a tuşitul corect, şi tuşitul corect este în plica cotului, nu la mână şi după aia să atingem jucăria sau clanţa la baie. Să ieşim cât mai mult în aer liber şi să aerisim clasele. Trebuie să ne dispară teama noastră românească de curenţi, nu ne trage curentul, din contră, ne apără de virusuri şi de bacterii", spune Mihai Craiu, pediatru.
Iar părinţii sunt sfătuiţi să nu intre în panică. "E înfundat nasul, să desfundăm nasul, cu apă de mare, aspirăm secreţiile. Este cu durere mare, dăm un medicament analgezic. Are febră 40 de grade, dăm un antipiretic. Să nu folosim doctoriile folosite la ultima răceală sau de la fratele mai mare", adaugă Mihai Craiu, pediatru.
Dacă simptomele nu dispar sau nu se ameliorează în trei-patru zile, atunci este momentul să ducem copilul la medic.