Situație dramatică la Spitalul Spiridon din Iași, secția UPU e aproape de colaps. Avertisment înfiorător: "Vor muri oamenii în drum"
Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, a avertizat că situația din spitalele ieșene este una dramatică. Secția UPU a Spitalului Sfântul Spiridon, de exemplu, este plină, iar medicii mai au rezerve de oxigen pentru doar câteva ore. "Daca mașina nu ajunge în următoarele 2-3 ore vor fi cel puțin 10 care nu vor mai beneficia de oxigen", a declarat specialistul. Instalațiile electrice sunt suprasolicitate, la fel ca și cele de gaze, iar firmele furnizoare de oxigen se chinuie să asigure necesarul uriaș din această perioadă.
De Redactia Observator la 20.10.2021, 16:33- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
"Situația este în continuare dramatică. Dimineață erau 20 de pacienți pe ventilație mecanică în UPU, la Sfântul Spiridon, 10 pe oxigen, și nu mai erau locuri nicăieri, în nicio Terapie Intensivă... Acum se lucrează la Lecțani să se deschidă încă 12 paturi de Terapie Intensivă, iar Spitalul de Recuperare a reușit în ultimele două zile să mai operaționalizeze 10 locuri cu oxigen, pentru pacienții cu nevoi mici și medii de oxigen. Dar toate aceste locuri se vor ocupa imediat cu pacienți care se află în UPU în momentul de față", a declarat Vasile Cepoi.
Directorul DSP Iași a atras atenția asupra unei alte probleme cu care se confruntă cei 35 de oameni desemnați să facă anchete epidemiologice - pacienții infectați, care se izolează la domiciliu, refuză în multe cazuri să dea numele persoanelor cu care au interacționat. Specialistul a avertizat că va apela la organele de forță pentru soluționarea cazurilor suspecte.
"Toate prognozele arată că vârful nu l-am atins încă"
În ceea ce privește testarea în școli, Vasile Cepoi a declarat că rezultatele inițialte sunt dezamăgitoare. "Din păcate și în școli testarea este la un nivel foarte scăzut. S-au făcut vreo 3.700 de teste din cele 25.000 pe care noi le-am repartizat, părinții refuză să testeze copiii. Frecvent constatăm că la reîntoarcerea în școală, după suspendarea clasei, o mare parte dintre copii sunt pozitivi. Faptul că sunt asimptomatici face din ei un vector puternic de diseminare a acestei boli. Cred că soluția este la nivelul consiliilor de administrație ale școlilor. Acolo unde incidența cazurilor pozitive este mare ar trebuie decisă suspendarea, pentru că dacă nu vom limita mobilitatea nu avem cum să facem față. Toate prognozele arată că vârful nu l-am atins încă, dacă mergem în continuare așa indiferent de ce eforturi se vor face vor muri oamenii în drum", a avertizat directorul DSP Iași.
- Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică: ”Putem avea un milion de morţi Covid. România a pierdut...
- Mamă şi fiică au murit una lângă alta, în secţia UPU din Iaşi: "Întâi s-a dus fata. Cea care i-a dat...
- Cel mai mare spital de boli infecţioase din ţară a ajuns să-şi trateze pacienţii pe holuri. 15% mai mulţi...
Întrebat dacă o carantinare majoră este necesară, Cepoi a răspuns: "Această carantinare totală din punct de vedere epidemiologic este necesară, dar nu poate fi decisă că nu e singurul criteriu... Este vorba să ai resursele necesare pentru a o face să fie reală, dacă nu ai forțe de ordine suficiente este doar o declarație de carantinare, nu este carantinare, sunt și celelalte aspecte, de natură economică, socială. [...] Evaluarea statistică făcută de noi arată că pe la jumătatea lunii noiembrie se va atinge acest vârf. Dacă nu se respectă regulile și urmează perioada Sărbătorilor probabil că în a doua jumătate a lunii ianuarie va fi și al cincilea val".
Situație critică la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, unii pacienți riscă să rămână fără oxigen
"Spitalele din Iași deja sunt suprasolicitate, nu mai rezistă. Nu mai rezistă nici rețelele de instalație electrică, nici rețelele de gaze medicale, toate sunt suprasolicitate. Firmele furnizoare de oxigen nu mai au posibiltatea să asigure continuitatea furnizării de oxigen. La Spitalul Sfântul Spiridon astăzi situația e aproape critică. Daca mașina nu ajunge în următoarele 2-3 ore vor fi cel puțin 10 care nu vor mai beneficia de oxigen. Situația e critică dar văd că sunt oameni care continuă să facă tot felul de teorii și să explice neexplicatul", a conchis Vasile Cepoi.