Studiu: Persoanele care dorm mai puţin de 5 ore pe noapte riscă probleme grave sănătate. Câte ore recomandă specialiştii
Dormitul pentru cel puţin 5 ore pe noapte ar putea feri oamenii de peste 50 de ani de numeroase probleme cronice de sănătate, arată un studiu recent.
De Redactia Observator la 19.10.2022, 17:20Ce rezultate are studiul?
Un studiu realizat de PLoS Medicine a monitorizat legătura dintre sănătate şi somn la aproximativ 8,000 de persoane din Mare Britanie, potrivit BBC. Tuturor participanţilor le-a fost pusă aceeaşi întrebare: "Câte ore dormi într-o noapte obişnuită din săptămână?"
Unii dintre participanţi au purtat şi o brăţară inteligentă care să monitorizeze somnul. Toţi au fost verificaţi pentru boli cronice, cum ar fi diabetul, cancerul şi boli miocardice. În urma analizei studiului, experţii au descoperit următoarele date la participanţii cu vârsta de aproximativ 50 de ani:
- Participanţii care au dormit cinci sau mai puţine ore au un risc cu 30% mai mare de a suferi de diverse afecţiuni decât cei care au dormit peste şapte ore
- Somnul redus este strâns legat de riscul de afecţiuni cronice
De ce dormim?
Conform cercetătorilor de la University College London şi Universitatea Paris Cité, experţii recomandă în jur de şapte sau opt ore de somn pe noapte, pentru o viaţă sănătoasă.
Cercetătorii nu cunosc încă motivul exact pentru care oamenii dorm, dar este clar că somnul îi permite creierului să proceseze amintirile şi este bun pentru concentrare şi metabolism. În timpul somnului, creierul elimină toate "deşeurile" activităţii neuronale, de care corpul nu mai are nevoie.
Sfaturile specialiştilor pentru un somn bun
- Implică-te în activităţi obositoare pe parcursul zilei şi menţine-te activ şi ocupat
- Evită somnul pe parcursul zilei
- Nu consuma cofeină şi alcool înainte de culcare
- Stabileşte-ţi o rutină de seară şi asigură-te că dormitorul tău este relaxant - foloseşte perdele groase şi păstrează o temperatură potrivită a camerei. Evită televizorul, telefonul sau alte dispozitive care te-ar putea distrage
- Dacă nu reuşeşti să adormi, nu lăsa asta să te frustreze - ridică-te şi fă ceva relaxant, cum ar fi cititul unei cărţi. Întoarce-te în pat când te simţi mai adormit.
Ce spun experţii?
"Acest studiu demonstrează încă o dată că somnul redus nu este bun pentru noi. În general, nu este sănătos, deşi pentru unii oameni este OK", a declarat directorul Surrey Sleep Centre, profesorul Derk-Jan Dijk.
"Întrebarea cea mare este de ce dorm unii oameni mai puţin. Care este cauza şi ce putem face în legătură cu asta? Într-o anumită măsură, somnul este un factor modificabil al stilului de viaţă", a mai spus el.
Medicii prescriu tot mai rar somnifere, pentru că s-a demonstrat că au efecte adverse grave şi pot cauza dependenţă.