Antena Meniu Search
x

Video Sforăitul poate fi primul semn al unei probleme mai grave. Ce sfaturi ne dau specialiștii

Sforăitul este acel zgomot produs în timpul somnului când căile aeriene sunt obstrucţionate. Este însă şi acea problemă nevazută care te face să te trezești obosit și să fii somnolent toată ziua, și pe lângă asta, poate chiar separa cupluri. Sforaitul este al treilea motiv de divorţ din lume - după infidelitate și probleme financiare. Vestea bună este că în multe situaţii, problema se poate rezolva. Un consult la medicul specialist, mai ales atunci când sforăitul este dublat de stări de oboseală ziua sau oprirea respiraţiei în somn, adică apnee, noaptea, este absolut necesar.

de Redactia Observator

la 28.09.2022, 10:20

Vezi și

Una din trei persoane sforăie spun statisticile. Iar specialiştii au făcut chiar un...portret robot al pacientului care suferă de o astfel de problemă.

Ioan Bulescu, medic specialist ORL: "Sforăitul este foarte des întâlnit, dar nu sforaie toata lumea, sforaie în general bărbații, bărbații supraponderali și peste 45 de ani, dar nu este o regulă."

Pentru toţi cei care nu dorm în linişte, este însă o recomandare fermă: mergeţi la medicul specialist. 

Când devine sforăitul o problemă?

Pe acelaşi subiect

Ioan Bulescu, medic specialist ORL:  "Sforăitul este o problemă când deranjează partenerul de somn, dar când este asociat cu oprirea respiratiei, somn neodihnitor, somnolenta în timpul zilei ar trebui să ne adresăm unui medic pentru ca este asociat unui sindrom de apnee în somn."

Dacă nu vorbim despre apnee câteva remedii pentru sforăit ar putea fi: schimbarea pernelor ce pot conţine alergeni, un umidificator în cameră, hidratarea corespunzătoare, dar și dormitul pe-o parte sau curăţarea frecventă a nasului.

Ioan Bulescu, medic specialist ORL:  "Ar trebui să avem grijă la greutate, un medic specialist ne poate ajuta să diagnosticăm dacă este vorba de un sforait habitual sau de apnee și poate sa ne recomande niște soluții chirurgicale sau non/invazive."

De ajutor sunt, de asemenea, evitarea alcoolului înainte de culcare, a sedativelor şi, uimitor, odihna suficientă.

În cazul în care enervantul sforăit este un simptom al sindromului de apnee în somn, trebuie să ştiţi că nu sunteţi un caz rar. În realitate, prevalența sindromului de apnee în somn este la fel de mare ca cea a diabetului sau a astmului: 4% din populaţie se confruntă cu el, iar în cazul bărbaților între 40 și 60 de ani, incidența ajunge chiar la 9%. Şi vorbim aici despre cazurile diagnosticate.

Însă ideal ar fi să fie diagnosticată, pentru că apneea în somn atrage după sine propriile complicaţii. Acestea merg de la dificultăți de atenție, de concentrare și de vorbire, până la apariția sau agravarea hipertensiunii arteriale, a diabetului şi astmului. 

Există însă tratament. De exemplu,purtarea unor aparate sau dispozitive orale pe care le poate recomanda medicul specialist. De asemenea, terapia cu aparate CPAP sau ventilația cu presiune pozitivă continuă poate fi de ajutor. Iar în cazul în care acestea nu dau rezultate, există întotdeauna şi varianta chirurgicală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Sforăitul poate fi primul semn al unei probleme mai grave. Ce sfaturi ne dau specialiștii