Antena Meniu Search
x

Video S-a mai dărâmat un mit: somnul de prânz nu e bun, ci chiar periculos pentru sănătate

S-a mai dărâmat un mit: somnul de prânz nu e bun, e chiar periculos pentru sănătate, spun acum cercetătorii americani. Cei care îşi fac aşa-numitul somn de frumuseţe riscă să dezvolte hipertensiune arterială sau să facă un acccident vascular cerebral. 

de Redactia Observator

la 27.07.2022, 22:07

Vezi și

Aurelia Cociobea are 30 de ani şi îşi face programul în funcţie de cei doi copii. I se întâmplă, ca după o noapte pierdută, să tragă un pui de somn la prânz.

Reporter: Cum vă simţiţi după ce dormiţi la prânz? 

Aurelia Cociobea: Indispusă. E drept, compensez ceea ce nu dorm noaptea. Probabil că de aici vine şi irascibilitatea pe care o ai după ce dormi pentru că nu este un ciclu de somn complet.

Persoanele care simt nevoia să doarmă ziua, au probleme de somn noaptea

Pe acelaşi subiect

Alina Popescu, pneumolog-somnolog: Somnul eficient şi de calitate, adică pentru refacerea organismului, este în timpul nopţii. Are cinci stadii de somn, primele două stadii sunt somn superficial şi abia stadiile trei şi patru sunt somn profund şi apoi urmează stadiul cinci, somnul lent cu somnul în care apar visele, acela e cel mai odihnitor.

Studiul realizat de Asociaţia Americană a Inimii arată faptul că persoanele care ajung să doarmă în timpul zilei au sănătatea mai fragilă.

Alina Popescu, pneumolog-somnolog: Practic, organismul e ca şi cum ar fi aproape treaz în timpul nopţii, chiar dacă doarme superficial şi se secreată hormonii de stres, deci cortizolul şi catecolamine. Dimineaţa, fiind secreţia asta mare de catecolamine, creşte tensiunea arterială, apare o rezistenţă la insulină şi au riscul de diabet zaharat, apare o rezistenţă la un alt hormon, leptina, legată de controlul saţietăţii şi atunci au risc de obezitate şi pentru că nu se odihneşte creierul, apare şi riscul de accident vascular cerebral.

Pentru a ne regla somnul astfel încât să dormim bine noaptea, trebuie să urmărm câteva sfaturi înainte de culcare

Jeni Chiriac, psiholog: Înlăturarea activităţilor de genul folosirea gadgeturilor. Să avem activităţi relaxante sau care cresc starea de bine, este bine să eliminăm planificarea zilei următoare, să amânăm rezolvarea problemelor de cuplu. Printre tineri tendinţa este de a se bucura dacă pot să doarmă trei ore şi după aceea să fie funcţionali. Este foarte important să ne raportăm la somn ca fiind o necesitate, exact cum bem apă şi mâncăm.

Şi foarte important: ar trebui să ne culcăm înainte de ora 23. Specialiştii ne spun că un copil ar trebui să doarmă până la 11 ore, un adolescent între opt şi zece ore iar în cazul unui adult sunt suficiente opt nouă ore de somn. Mulţi români sunt obişnuiţi să aţipească la prânz, chiar dacă nu fac asta în fiecare zi.

Studiul a inclus peste 350.000 de persoane care au fost urmărite timp de mai mulţi ani şi cărăra li s-au făcut analize în această perioadă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » S-a mai dărâmat un mit: somnul de prânz nu e bun, ci chiar periculos pentru sănătate