Suplimentele cu ulei de peşte, extrem de căutate în farmacii, ascund pericole majore. Ce arată studiile recente
Generaţii întregi au crescut cu mitul că uleiul de peşte este o sursă incredibilă de vitamine, esenţiale pentru o dezvoltare sănătoasă a copiilor şi pentru cei cu imunitatea scăzută. Un studiu recent arată că suplimentele alimentare de acest fel ne pot provoca probleme cardiovasculare ce ne pun viaţa în pericol.
De Cristina Tănasă la 02.06.2024, 20:57Uleiul de peşte e recomandat copiilor şi persoanele care au nevoie de întărirea sistemului imunitar Cei mai mulți iau suplimentele după ureche. "Când erau copiii mei mici atunci era necesar să le dai, se spunea că ajută la sănătate", spune o femeie. "Am luat când eram mică, chiar uleiul ăla de pește. Sunt cam scumpe pentru mine", zice o alta.
"În mare parte luăm pastilele acelea cu Omega cu ulei de pește și chiar mă simțeam mai revitalizat. Am făcut o alegere destul de prostuță de a le consuma, chiar dacă nu le consumăm pe o perioadă extinsă", povesteşte un băiat.
Suplimentele cu ulei de peşte, un pericol
În farmacii, produsul este în continuare extrem de căutat, mai ales de cei care au colesterolul crescut. O alegere extrem de periculoasă, spun specialiştii.
- Suplimentele din ulei de pește pot crește riscul de AVC și probleme cardiace - studiu
- Alimentele aduse din străinătate de care românii s-au îndrăgostit iremediabil. Importurile au crescut cu 15% în...
- Produsul al cărui preţ s-a dublat într-un an. Specialiştii ne spun să fim atenţi ce cumpărăm: dacă e prea...
"Uleiul de peşte poate avea un efect pe vasele de sânge exact pe coagularea sanagelui. Ar trebui orice supliment luat cu indicația medicului și nu timp îndelungat. Este o modă câteodată, după ce apare o modă s-au văzut și efectele secundare", explică Beatrice Speteanu, farmacist.
Studiile arată că efectele pe termen lung pot fi dezastruoase. Din cauza sângelui îngroşat, apar probleme cardiace care pot fi fatale. "Nu știm exact modalitatea de a fi făcute, ele pot aduce un risc cardiovascular neașteptat. Cel mai mare pericol este promovarea lor", declară Claudiu Stoicescu, medic cardiolog.
Medicii recomandă consumul de pește
"Medicii recomandă consumul periodic de pește, în locul unor suplimente zilnice. De exemplu, somonul și macroul conțin pe lângă nutrienți, 4000 mg de Omega 3, comparativ cu o capsulă care conține de trei ori mai puțin", transmite Cristina Tănasă, reporter Observator.
Peştele gras este cel mai concentrat în acizi graşi, Omega 3 şi Omega 6. Specialiştii spun că, în cazul suplimentelor alimentare, dozajele din fiecare capsulă nu sunt verificate.
"Cel mai bun sfat ar fi să ne uităm după concentrația de EPA și DHA. Uleiul de pește este practic formularea pentru Omega 3, dar este mai simplu să îți vând un ulei de peşte pentru că dacă te învăț pe tine ca și consumator despre Omega 3 o să afli că îți vând un produs de proastă calitate. Există ulei de proastă calitate cu concentrație spre zero de EPA", recomandă Fabius Antal, specialist în nutriție.
Medicii recomandă să luăm doar produse înalt purificate și standardizate, încadrate la medicamente, nu la suplimente alimentare. Sunt mult mai scumpe și se eliberează doar pe bază de prescripție.