Antena Meniu Search
x

Video Produsul al cărui preţ s-a dublat într-un an. Specialiştii ne spun să fim atenţi ce cumpărăm: dacă e prea ieftin, ar putea fi contrafăcut

Uleiul de măsline este noul aur...lichid! Preţul lui s-a dublat într-un an şi va continua să crescă. Producţia de măsline va scădea la minimul ultimilor 10 ani din cauza secetei. Aşa că specialiştii ne îndeamnă să fim atenţi ce cumpărăm. Dacă este prea ieftin, ar putea fi contrafăcut. O campanie Observator a scos la iveală o înşelătorie de proporţii: uleiul extravirgin de măsline este, de multe ori, ulei de floarea-soarelui. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 08.05.2024, 20:58

Vezi și

Nikos Manolis are un magazin cu specific grecesc în Bucureşti. Uleiul de măsline este cel mai căutat produs, dar de când s-a scumpit, clienţii cumpără mai puţin. 

Nikolaos Manolis, manager magazin grecesc: Nu se mai vând aşa uşor 3 şi 5 litri, dar se vand 500 de ml, 750 de ml. 

Reporter: Acum dacă este sticla 40, anul trecut cât era?

Nikolaos Manolis, manager magazin grecesc: Sub 20 de lei. S-a dublat şi chiar mai mult. 

Pe acelaşi subiect

Localnic: Cumpăram, dar nu mai cumpăr. Că nu pot! Nu mă duc cu banii, e prea scump. 

Localnic: Îmi trimite şi fiica din Spania. Cand rămân fără, mai cumpăr şi de aici. La cat câştigă românul, este mult.  

Localnic: Uleiul de măsline este foarte bun. Am luat şi cu sticla, am luat şi cu bidonul. Iei puţin, faci puţin. 

Scumpirea este confirmată şi de Institutul European pentru Statistică

Atât costă cea mai ieftină sticlă de 750 de mililitri cu ulei de măsline, marcă proprie a unui supermarket. Cele mai populare sortimente se vând şi cu 100 de lei litrul. 

Nikolaos Manolis, manager magazin grecesc: Există o problemă anul acesta care a început de la sfârşitului anului trecut. Cantitatea de la toate cele 3 tari care produc masiv ulei de Măsline. Grecia, Italia Spania a fost mult mai mică anul acesta din cauza secetei. Cumpărăm cu preţ mult mai mare, din păcate. 

Estimările arată că Grecia va produce sub 2,3 milioane de tone anul acesta, cu aproape 200 de mii de tone mai puţin decât anul trecut. Romania importă, anual, 3 milioane de litri de ulei de măsline din Grecia, Spania şi Italia.

Cosmin Filipas - importator de ulei: Este un moment dificil pentru industria uleiului de măsline. Este tot mai puţin ulei de măsline de calitate. Şi ei simt şi sunt îngrijoraţi. Unii jucători chiar nu mai au ulei de măsline. 

Preţul prohibitiv le-a dat idei şarlatanilor, care au început să vândă ulei de măsline contrafăcut. Un litru de ulei extravirgin de înaltă calitate, care costa mai puţin de cinci euro acum trei ani, a ajuns să coste acum 14 - 15 euro.

Marinela Ardelean - expert în enogastronomie: În ştirile transmise cel puţin pe canalele de televiziune din Italia se recomandă a încerca să se achiziționeze un ulei de măsline care nu este mai ieftin de 10 euro pe litru. Zona de fructat, amar, picant, sunt cele trei puncte de reper pe care să le avem în minte atunci când gustăm și când apreciem un ulei de măsline. 

Luna trecută, producătorii au mărit preţul cu peste 60% în Italia şi Spania şi cu mai mult de 80% în Grecia. Uleiul extravirgin de măsline este pe primul loc în topul alimentelor contrafăcute. Autorităţile române vor să notifice Comisia Europeană, după dezvăluirile Observator. Uleiul, produs de fapt din floarea soarelui, a fost vândut în mai multe supermarketuri din ţara noastră. potrivit inspectorilor de la Protecţia Consumatorului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri economice » Produsul al cărui preţ s-a dublat într-un an. Specialiştii ne spun să fim atenţi ce cumpărăm: dacă e prea ieftin, ar putea fi contrafăcut