Un stomatolog spune care sunt problemele cauzate de un dinte lipsă. Când se recomandă să facem un implant dentar
Sănătatea dinţilor este la fel de importantă pentru noi ca şi a celorlalte organe ale corpului, cu toate acestea, problemele lor ne deranjează doar în două situaţii, când dor sau când cad. Iar când ajungem într-o astfel de situaţie, la prima vedere înlocuirea dentiţiei lipsă pare o procedură nefolositoare. Medicii stomatologi ne contrazic, însă. De ce este important să avem grijă să ne înlocuim dantura.
De Redactia Observator la 29.05.2024, 08:35Lipsa dinţilor este - categoric - o problemă estetică. Mai ales dacă vorbim despre pierderea unuia sau mai multor dinţi din faţă. Sunt însă o mulţime de situaţii în care cele care lipsesc sau se pierd sunt măselele. Înlocuirea dentiţiei lipsă pare, în aceste situaţii, o procedură inutilă sau nefolositoare. În realitate, lucrurile nu stau deloc aşa. Şi asta pentru că un dinte sau o măsea lipsă, nu doar că afectează muşcătura şi modul în care ne alimentăm, dar, în timp, poate duce chiar la migrene, contracturi, schimbarea chipului şi chiar pierderea mai multor dinţi.
Sănătatea dinţilor este la fel de importantă pentru noi ca şi a celorlalte organe ale corpului, cu toate acestea, problemele lor ne deranjează doar în două situaţii, când dor sau când cad. În cazul în care un dinte sau o măsea dispare, problema nu este numai vizibilă, ci şi o problemă reală pentru întreaga sănătate orală: "Se pot întâmpla migrarea dinţilor vecini, migrarea antagoniştilor, resorbţia osoasă, resorbţia gingivală", ne povesteşte Cătălina Anghel, medic stomatolog.
Probleme cauzate de un dinte lipsă
Din cauza migrării altor dinţi este afectată forma gurii sau a feţei, abilitatea de a mesteca în mod corect suferă şi ea, iar din cauza contracturilor musculare pot apărea chiar şi migrenele. Soluţia este înlocuirea dintelui sau dinţilor lipsă, iar cea mai recomandată modalitate este implantul dentar: "El este format dintr-o coroană, un bont protetic şi implantul în sine care este inserat în alveolă", ne explică Cătălina Anghel.
- Boala "devastatoare, dar uşor de prevenit" care ia cu asalt Europa. Peste 800 de cazuri în România, doar în...
- Suplimentele din ulei de pește pot crește riscul de AVC și probleme cardiace - studiu
- Care sunt beneficiile grădinăritului. Un studiu făcut în Finlanda arată cum ne poate întări sistemul imunitar
O altă variantă pentru înlocuirea unui dinte este coroana dentară. Atenţie însă, chiar dacă este recomandat, implantul dentar nu poate fi făcut de oricine: "În general persoanele cardiace, doar cu prescripţie de la medicul şi ok de la medicul cardiolog, uneori pe partea de tiroida dar depinde, aici sunt foarte mulţi factori. Până în 18 ani nu este indicat pentru că osul încă se formează", ne spune Cătălina Anghel.
În cazul copiilor care pierd un dinte permanent este însă extrem de important să mergeţi totuşi la dentist pentru a găsi, împreună, o soluţie. Şi nu uitaţi, chiar şi în cazul adulţilor procedura este una destul de complicată care necesită mai multe vizite la dentist, rezultatul merită însă. Implantul dentar - spun studiile - are o durată de viaţă de până la 20 de ani şi înlocuieşte extrem de fidel dintele natural.