Antena Meniu Search
x

Video Care sunt beneficiile grădinăritului. Un studiu făcut în Finlanda arată cum ne poate întări sistemul imunitar

Mai ţineţi minte ce spuneau bunicii noștri? Lăsaţi copiii să se murdărească că aşa ajung sănătoşi. Un adevăr dovedit acum ştinţiific într-un studiu. 

de Redactia Observator

la 25.05.2024 , 14:40

E vorba de un studiu amplu făcut în colaborare de mai multe universităţi din Finlanda, o ţară oricum mult orientată către natură. Concluzia e simplă: grădinăritul inclusiv cel de interior nu doar că ne imbănătăţeşte starea de sănătate dar ne întăreşte exponenţial sistemul imunitar.

Universităţile din Helsinki şi Tampere au demonstrat că doar 4 săptămâni de grădinărit urban a crescut diversitatea microbiotei adulţilor sănătoşi. A sporit numărul şi felul bacteriilor de pe piele și, odată cu acestea a crescut nivelul de substanţe antiinflamatorii din sânge.

Expunerea se poate face acasă, de oricare dintre noi

Vezi și

Şi acum partea cea mai frumoasă şi mai importantă a acestui studiu: această expunere se poate face acasă de oricare dintre noi. Grădinăritul din acest studiu a fost făcut în câteva ghivece banale iar plantele cultivate au fost simple legume precum, mazărea, fasolea sau salata.

Prin urmare, este important să nu ne ferim copii de natură, de microbii benefici mai ales că, in perioada copilăriei, sistemul imunitar se dezvoltă cel mai intens. Trebuie cel mult să-i învățăm, cel puţin în casă, că pământul trebuie să rămână în ghivece. Acolo e locul lui.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Sanatate » Care sunt beneficiile grădinăritului. Un studiu făcut în Finlanda arată cum ne poate întări sistemul imunitar