Valeriu Gheorghiţă, despre noua variantă a tulpinii din India, descoperită și în România: ”Nu e neapărat mai contagioasă. Trebuie să ne vaccinăm”
Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă a oferit detalii despre noua variantă a tulpinii din India care a fost descoperită și în România la un muncitor venit din India.
De Redactia Observator la 29.04.2021, 16:18- Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat că a fost identificată o variantă "indiană" a coronavirusului, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani, sosită în România în urmă cu o lună.
- Varianta diferă de cea identificată iniţial de PHE England care ar fi generat situaţia epidemiologică actuală din India.
- Totodată, este investigat un focar de SARS-CoV-2 în rândul unor lucrători în construcţii din Colonia Bod, judeţul Braşov, fiind vorba de persoane venite din India.
Tulpina indiană are două mutatii, nu reduce eficiența vaccinurilor și nu e neapărat mai contagioasă. Trebuie să ne vaccinăm ca să reducem riscul să se cumuleze noi mutații, a spus Valeriu Gheorghiță care a vizitat primul centru de vaccinare drive-through din Bucureşti, deschis în Piaţa Constituţiei.
"Tulpina indiană este definită prin prezenţa a două mutaţii, două mutaţii care se asociază cu reducerea activităţii neutralizante a anticorpilor obţinuţi după vaccinare, însă nu este un impact semnificativ care să reducă eficienţa vaccinurilor, aşa încât mesajul rămâne unul foarte clar, de a ne prezenta şi a ne vaccina într-un număr cât mai mare, tocmai pentru a reduce circulaţia virusului în populaţie şi pentru a reduce riscul să cumuleze noi mutaţii. Nu este neapărat mai contagioasă, aceste mutaţii care sunt identificate pe această tulpină se pare că reduc activitatea neutralizantă a anticorpilor, însă, de pildă, comparativ cu tulpina sud-africană, nu este mai rezistentă faţă de vaccinurile actuale astfel încât nu se aşteaptă să vorbim de o eficienţă substanţial redusă a vaccinurilor. Vaccinurile cu siguranţă îşi menţin eficienţa faţă de forme severe, faţă de complicaţii ale bolii, faţă de riscul de spitalizare, tocmai de aceea nu avem la acest moment motive să ne îngrijorăm, rămân aceleaşi măsuri valabile. Este important să respectăm măsurile de prevenţie indiferent de tipul de tulpină de care vom vorbi", a explicat el.
Este focar de coronavirus depistat la un grup de 8 muncitori în construcții vebniți din India în România. Ei sunt în colonia Bod din judeţul Brașov. Cinci din cei opt muncitori au fost depistaţi pozitiv la testul COVID iar la unul dintre ei testul de secvenţiere efectuat la o clinică din Sf. Gheorghe a scos la iveală că este o variantă nouă a tulpinei indiene. Autorităţile au trimis probe de la cei cinci muncitori la Bucureşti pentru a fi secvenţiate. Toţi cei cinci muncitori sunt izolaţi în prezent.
Directorul DSP Brașov a precizat la Digi24 că persoana depistată cu noua mutație a tulpinei indiene este un cetățean din India, care a fost contact direct cu celelalte persoane din focarul din localitatea Bod. “Una dintre persoane a vrut să se întoarcă în India pentru o problemă personală și s-a făcut testul. S-a identificat virusul prezent. Având în vedere țara de origine, a fost solicitată secvențierea la un laborator din Sfântul Gheorghe, care a ridicat suspiciunea de tulpina indiană. Toate contactele au fost testate și izolate. Din cele 8 persoane, 5 sunt pozitive și sunt izolate în locuințe individuale pentru a nu exista risc de transmitere. Au avut lucrări care nu au implicat interacțiunea cu alte persoane.”
- INSP: A fost identificată o variantă "indiană" a coronavirusului, B.1.617.2, la o persoană sosită în România....
- Co-fondatorul BioNTech, convins că vaccinul Pfizer combate varianta indiană a coronavirusului
- India a depăşit 18 milioane de infecţii cu coronavirus. Număr record de decese zilnice, cadavrele sunt arse în...
La data recoltării, 26 aprilie, cazul era simptomatic (tuse), cu formă clinică uşoară. "Conform INSP, varianta menţionată diferă de cea identificată iniţial de PHE England care ar fi generat situaţia epidemiologică actuală din India. DSP Braşov a demarat de urgenţă o anchetă epidemiologică, aceasta fiind încă în curs, şi a dispus izolarea cazurilor identificate în Colonia Bod (fiind vorba despre forme clinice uşoare)", transmite Ministerul Sănătății
OMS a spus în urmă cu câteva zile că despre noua variantă indiană linia genetică B.1.617 că a fost detectată în 17 țări, inclusiv în Europa și că în prezent este catalogată drept o „variantă de interes” și nu una îngrijorătoare cum sunt cele 3 variante de coronavirus: varianta britanică (linia genetică B.1.1.7), varianta sud-africană (linia genetică B.1.351) și varianta braziliană (linia genetică P.1).