Antena Meniu Search
x

India are peste 200.000 de morți de COVID. Ce spune OMS despre noua variantă B.1.617: a fost detectată în 17 țări, inclusiv în Europa

Bilanțul total al morților de COVID din India a trecut miercuri de 200.000, cu peste 3.000 de decese raportate în doar 24 de ore. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că o variantă a virusului care a contribuit la creșterea numărului de cazuri de coronavirus în India a fost depistată în 17 țări.

de Redactia Observator

la 28.04.2021, 11:05

India are peste 200.000 de morți de COVID. Ce spune OMS despre noua variantă B.1.617: a fost detectată în 17 țări, inclusiv în Europa
Pacientă cu Covid în India, respiră cu ajutorul unei butelii de oxigen - Profimedia
  • În India, numărul deceselor totale provocate de coronavirus trece de 200.000.
  • Ultimele 24 de ore au adus 360.960 de cazuri noi, cel mai mare număr dintr-o singură zi.
  • Experții consideră că numărul este mult mai mare, dat fiind că India are 1,3 miliarde de locuitori.

Un total de 201.187 de oameni au murit până acum în India de COVID, 3.293 dintre ei doar în ultimele 24 de ore, potrivit datelor ministerului Sănătății, deși mulți experți suspectează că numărul real de decese este mult mai mare. India a raportat în total 18 milioane de infecții, cu o creștere de 360.000 în ultimele 24 de ore, ceea ce reprezintă un nou record mondial. Numai în această lună, țara a adăugat aproape șase milioane de cazuri noi.

Explozia din cazuri este pusă parțial pe seama unei noi variante a virusului SARS-COV-2, precum și pe o relaxare mult prea repede a restricțiilor în contextul unor alegeri politice și unor adunări religioase în masă. Spitalele au rămas fără paturi, medicamente și oxigen. Criza este deosebit de severă în New Delhi, oamenii mor în afara spitalelor pline, unde pacienții sunt forțați să stea și câte trei în pat. 

Varianta B.1.617 din India găsită în „cel puțin 17 țări”

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat marți că noua variantă de virus, identificată ca B.1.617, a fost detectată în peste 1.200 de secvențieri încărcate în baza de date GISAID „din cel puțin 17 țări”. "Majoritatea secvențelor au fost încărcate din India, Marea Britanie, SUA și Singapore", a declarat OMS în actualizarea sa epidemiologică săptămânală.

Pe acelaşi subiect

OMS a catalogat B.1.617 - care numără mai multe caracteristici și mutații ușor diferite  - ca o „variantă de interes”. Dar până în prezent nu a numit-o „variantă îngrijorătoare” a virusului. Asta înseamnă că B.1.617 poate fi mai periculoasă decât versiunea originală a virusului, de exemplu, fiind mai transmisibilă, mortală sau capabilă să evite protecția oferită de vaccinurile existente. 

OMS are nevoie de mai multe date

OMS a recunoscut că modelarea sa preliminară bazată pe secvențele urcate în baza de date GISAID indică „faptul că B.1.617 are o rată de răspândire mai mare decât alte variante care circulă în India, sugerând o transmisibilitate potențială crescută”.

OMS a subliniat că și alte variante ale virusului care circulă în același timp au arătat, de asemenea, o transmisibilitate mai mare și că explozia de cazuri din India poate fi pusă și pe seama unei combinații.  "Într-adevăr, studiile au arătat faptul că răspândirea celui de-al doilea val a fost mult mai rapidă decât cea din primul", a spus OMS care a subliniat că sunt și alți factori care au dus la agravarea crizei sanitare cum ar fi nerespectarea măsurilor sanitare și adunările în masă. "Sunt necesare investigații suplimentare pentru a înțelege contribuția acestor factori".

România trimite ajutor umanitar în India. Țara a fost inclusă pe lista ţărilor cu risc epidemiologic

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, marţi seară, acordarea unui ajutor umanitar Indiei, constând în butelii şi concentratoare de oxigen. De asemenea, CNSU a decis includerea Indiei pe lista cu ţările considerate cu risc epidemiologic. Situaţia în India, unde pandemia a atins o gravitate fără precedent, este "mai mult decât sfîşietoare", a declarat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » India are peste 200.000 de morți de COVID. Ce spune OMS despre noua variantă B.1.617: a fost detectată în 17 țări, inclusiv în Europa