Valeriu Gheorghiţă, explicaţii după încă o frână la vaccinare: amânarea românilor cu vârste sub 65 de ani
În timp ce numărul de infectări cu noua tulpină a coronavirusului a ajuns la 18 în ţara noastră, campania de vaccinare mai pune o frână. Nu mai avem suficiente doze, aşa că cei cu boli cronice, sub 65 de ani, care urmau să fie imunizaţi, de mâine şi până pe 11 februarie, au fost reprogramaţi. Pentru ei, vaccinarea va începe abia de pe 16 februarie.
De Andre Rotaru la 29.01.2021, 21:54- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- România are în acest moment un deficit de aproximativ 117.000 de doze de vaccin
- Este al doilea val de reprogramări în doar câteva zile
Măsura a fost luată indiferent dacă cei sub vârsta anunţată lucrează sau nu în domenii esenţiale sau dacă au sau nu boli cronice. Astfel, cei care aveau programarea, spre exemplu, mâine vor ajunge la prima doză abia peste 17 zile.
Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare: Această modificare a survenit ca urmare a diminuării cantităților de vaccin care au fost pentru săptămâna precedentă. Am fost notificați chiar în cursul acestei dimineți de compania Moderna că vor fi reduse livrările pentru perioada lunii februarie cu 20%.
Adică, cel puţin în prima săptămână din februarie, România va primi 42.000 de doze de vaccin Moderna, în loc de 53000. Aşa se face că nu se schimbă doar data, ci şi vaccinul.
Citește și:Andre Rotaru, reporter Observator: Comitetul Naţional de Coordonare a activităţilor de vaccinare a luat decizia ca până pe 3 februarie, toţi cei care se vaccinează, fie că vorbim despre prima sau despre a doua doză, să primească serul produs de Pfizer. Apoi, de pe 4 până pe 17 februarie, cei care merg la centrul de vaccinare pentru prima doză vor primi serul produs de Moderna.
Când se vaccinează românii peste 65 de ani
În schimb, cei care au făcut deja prima doză de vaccin sau au peste 65 de ani rămân cu programările iniţiale.
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: Vom asigura vaccinarea persoanelor noi, cu vârstă de peste 65 de ani, practic cele mai vulnerabile dintre persoane +02,10 Ținând cont de faptul că peste 75% dintre cei înscriși în această grupă de vârstă au din păcate și boli cronice.
România are în acest moment un deficit de aproximativ 117.000 de doze de vaccin. Este al doilea val de reprogramări în doar câteva zile iar experţii în sănătate publică spun că veştile legate de amânarea imunizării nu sunt cele mai bune în această perioadă când nou tulpină din Marea Britanie câştigă tot mai mult teren şi în România.
Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică: Prin faptul că în etapa a doua s-au introdus toate categoriile şi s-a presat să avem un ritm de vaccinare extrem de intens, această strategie a afectat argumentele celor care sunt contra vaccinurilor şi a scăzut din scepticismul la vaccinare. Diferenţa între strategia în care prioritizăm pe unii versus strategia în care creem un momentum pentru campania de vaccinare se va vedea abia în vară. Atunci vom vedea comparativ cum stă România cu celelalte ţări.
Citește și:18 cazuri noi cu varianta supercontagioasă au fost raportate până acum în ţară, 10 dintre ele în doar o săptămână. Cele mai multe au fost depistate în Bucureşti iar specialiştii atrag atenţia: este posibil ca virusul britanic, mult mai contagios, să fi ajuns la stadiul de răspândire comunitară.