Video Cum e afectată România de dozele de vaccin mai puține trimise de Pfizer. Valeriu Gheorghiță, despre amânarea rapelului
Avem peste 430 de mii de vaccinări cu o doză şi 25 de mii de persoane care le-au primit pe ambele. Iar locurile pentru imunizare sunt ocupate şi pentru luna următoare în toată ţara. Numărul mare de doritori dar şi dozele mai puţine trimise de compania Pfizer ar putea duce la amânarea unor programări. Cu toate acestea, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, spune pentru Observator că nu se va amâna rapelul.
- Mii de români s-au vaccinat fără să fie înscriși în platformă
- Peste 850.000 de români sunt programați la vaccinare
Peste 850 de mii de români sunt programaţi la vaccinare, însă deocamdată nu există vaccin suficient pentru toţi.
Bogdan Ocnaru, reporter Observator: Până în această săptămână, România a primit 538.200 de doze de vaccin. Astăzi şi mâine se adaugă alte 190 de mii de doze. În total, peste 720 de mii.
Dintre acestea, au fost folosite peste 460 de mii de doze. Şi mai rămân 240 de mii de fiole. Insuficiente însă pentru cei peste 400 de mii de oameni programaţi la rapel. Diferenţa ar putea fi acoperită din următoarele tranşe aşteptate în ţară.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: Rapelul cu siguranta va fi asigurat pentru fiecare persoană în parte. Se poate lua in calcul reprogramarea anumitor persoane in cazul in care dozele nu ajung.
Condiții noi pentru vaccinul Moderna
În următoarele zile e aşteptat un transport şi de la compania Moderna. Până la sfârşitul lunii vom avea 36 de mii de doze.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: Din 2 februarie vom folosi si dozele de la Moderna.
Premierul Florin Cîţu a anunţat că pentru acestea doreşte alte centre de vaccinare, pentru că sunt condiţii diferite de păstrare faţă de serul de la Pfizer. Mai mult, trebuie modificată şi platforma de programare.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: Schema de vaccinare pentru Moderna este la 28 de zile. Platforma va aloca rapelul pentru fiecare vaccin în parte.
Mii de români s-au vaccinat fără să fie înscriși în platformă
Florin Cîțu, premierul României: O campanie de vaccinare care merge bine in Romania, in ciuda tuturor criticilor.
Aşa să fie? În timp ce mulţi români nu reuşesc să se programeze, peste 16.000 s-au vaccinat peste rând, fără să fie înscrişi în platformă.
Un exemplu este spitalul Deta din Timiş. Aproape 50 de persoane au rămas neimunizate deşi aveau programare în platformă. Mihai trebuia să fie vaccinat ieri, dar a primit un telefon prin care a fost anunţat să nu mai vină la centru.
Mihai Aurel Ianoșel: În urma unor probleme care au apărut din lipsă de vaccin, voi fi reprogramat în săptămâna următoare. Am aflat pe alte căi că au fost persoane, inclusiv din localitatea mea, care au fost vaccinate peste rând, datorită relațiilor pe care le au cu personalul spitalului.
Decizia de a amâna programările a fost luată de coordonatorul centrului de vaccinare de la spitalul din Deta.
Miroslav Dedic, coordonatorul centrului de vaccinare Deta: Noi așa am considerat, că dacă un pacient de 70 de ani se prezintă la ușa spitalului, nefiind programat, trebuia să nu îl vaccinăm oficial, dar nu puteam să îl trimitem acasă ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.
Vestea s-a răspândit imediat şi, astăzi, la spitalul Deta au venit zeci de persoane fără programare. Inclusiv cadre didactice dintr-o altă localitate.
Petrișor Stoica, director Liceul Teoretic Ciacova: Suntem în total 30 de colegi care vrem să ne vaccinăm. Am încercat să ne înscriem în platformă, nu am reușit. E firesc să fim vaccinați, pentru că începem activitatea cu copiii la clasă.
DSP Timiş anchetează situaţia de la Deta.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰