DOCUMENT. CNCAV: Vaccinarea persoanelor cu vârsta sub 65 de ani, amânată. Acestea vor fi reprogramate începând din 16 februarie

De Iulia Iancu.
Publicat: 29.01.2021, 14:48.
Actualizat: 29.01.2021, 15:01

Persoanele cu vârsta sub 65 de ani care erau programate pentru administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, între 30 ianuarie şi 11 februarie, vor fi reprogramate pentru 16 februarie şi ulterior, în ordinea planificării iniţiale.

Vaccinarea anti-COVID pentru persoanele sub 65 de ani, amânată

Vaccinarea anti-COVID pentru persoanele sub 65 de ani, amânată

Profimedia Images

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) arată că a luat această decizie ca măsură de siguranţă, pentru asigurarea administrării rapelului la persoanele cărora li s-a administrat doza 1.

Comunicatul integral poate fi consultat AICI

"Începând cu data de 28 ianuarie, 35.304 persoane care deservesc activități esențiale programate la vaccinare în perioada 28 ianuarie–11 februarie sunt în curs de replanificare pentru administrarea primei doze. Programarea la vaccinare a acestor persoane s-a amânat cu 10 zile, începând cu data de 8 februarie, în ordinea programării inițiale.

Având în vedere:
I. Diminuarea cantităţilor de vaccin livrate anterior de BioNTech Pfizer, precum şi lipsa predictibilităţii privind tranşele de vaccin livrate de compania Moderna, pentru lunile februarie şi martie. Precizăm că această companie farmaceutică a anunţat, astăzi, livrarea la data de 5 februarie, a 42.000 de doze (reducere de aproximativ 20%), însă a oferit asigurarea că numărul acestora va fi suplimentat ulterior;

II. Comunicatul EMA din 28 ianuarie privind modificarea Rezumatului Caracteristicilor Produsului (RCP) Comirnaty, respectiv clarificarea indicaţiei de administrare a dozei de rapel la exact 21 de zile după administrarea primei doze.(https://www.ema.europa.eu/en/news/clarification-comirnaty-dosage-interval)

CNCAV ia ca măsură de siguranţă, pentru asigurarea administrării rapelului la persoanele cărora li s-a administrat doza 1, reprogramarea, începând cu data de 30 ianuarie, a celor 66.884 persoane sub 65 de ani, pentru administrarea dozei 1, între 30 ianuarie şi 11 februarie, pentru data de 16 februarie şi ulterior, în ordinea planificării iniţiale", a transmis CNCAV.

Potrivit sursei citate, persoanele cu vârsta peste 65 ani rămân la programarea iniţială. Totodată, se va continua vaccinarea persoanelor din centrele rezidenţiale şi medico-sociale, a persoanelor dializate, imobilizate sau nedeplasabile şi a celor fără adăpost.

Fiecare persoană va fi înştiinţată prin SMS cu privire la data şi intervalul orar la care a fost reprogramată pentru vaccinare, va primi prin e-mail o nouă recipisă şi va regăsi informaţiile în secţiunea „Programările mele” din contul realizat în platforma de programare. Totodată, noile date vor fi comunicate şi telefonic.

"Facem precizarea că această situaţie este una temporară, până la data de 15 februarie. Astfel, ca organism interministerial cu rol de coordonare a Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, CNCAV se preocupă să asigure un mediu favorabil şi sigur pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a tuturor activităţilor de vaccinare. În acest moment, interesul fundamental de sănătate publică în România este reprezentat de vaccinarea, pe baza consimţământului informat, a cât mai multor persoane, într-un interval de timp cât mai scurt.

CNCAV salută interesul crescut al cetăţenilor pentru vaccinare, interes relevat de datele privind numărul mare de persoane care s-au vaccinat efectiv şi de persoane care s-au înscris pentru vaccinare", a arătat CNCAV.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Moscova ameninţă Kievul că un război ar aduce începutul sfârşitului. Ucraina exclude orice ofensivă, Zelenski s-a dus pe linia frontului
1
Extern • pe 09.04 la 18:51

Conflictul din Donbas este pe punctul de a se transformat într-un război total între Ucraina şi Rusia. Kremlinul a trimis la frontieră cel mai mare număr de trupe din ultimii şapte ani. Moscova ameninţă Kievul că un război ar aduce începutul sfârşitului pentru statului ucrainean. Aliaţii au reacţionat, iar Statele Unite iau în considerarea trimiterea de nave de război în Marea Neagră în următoarele săptămâni pentru a demonstra susţinerea pentru Ucraina din partea NATO.