Ziua Internaţională a plimbărilor în parc: 8.000 de paşi pe zi, de două ori pe săptămână, reduc riscul de deces prematur
Pe 30 martie e Ziua Internaţională a plimbărilor în parc. Şi vă îndemnăm să vă plimbaţi cât puteţi de mult. Nu de alta, dar vă lungiţi viaţa. Este dovedit ştiinţific. Cu doar opt mii de paşi pe zi, de minim două ori pe săptămână, riscul unui deces prematur este redus semnificativ. Şi cum avem tehnologia la degetul mic, este foarte simplu să ne monitorizăm fiecare pas
De Clara Mihociu la 31.03.2023, 10:43Pas cu pas, viaţa poate deveni mai lungă. Un studiu recent arată că 8.000 de pași pe zi, de doua ori pe săptămâna, scad riscul unui deces prematur cu 15%. Pe lângă starea de bine, mişcarea oferă beneficii extraordinare pentru persoanele de orice vârstă.
În ajutor ne vine şi tehnologia. Fie că vorbim despre telefonul mobil sau despre smartwach, aproape toate au aplicaţii care ne numără în fiecare zi numărul de paşi. În plus, putem să ne setăm diverse obiective de atins, la cinci mii, opt mii, chiar zece mii de paşi pe zi. Dacă nu-i facem, desigur, ne vor atenţiona despre acest lucru, iar dacă atingem această ţintă, ne vor felicita. Până la această oră, în doar două ore am reuşit să fac puţin doar peste o mie de paşi, motiv pentru care voi fi nevoită să-mi continui drumul.
Până la o viaţă mai lungă, primul rezultat al mersului pe jos este scăderea în greutate. 10 mii de paşi ard peste 200 de calorii. De asemenea, ajută şi la sănătatea inimii sau a minţii. Cum ne asigurăm, însă, că putem atinge numărul minim de paşi pe zi?
Adina Preduchin, Nutriţionist Centru Fitness: "Să ne punem nişte alarme pe telefon, care să ne reamintească din oră, în oră, spre exemplu să ne ridicăm şi să facem o plimbare. Luăm un membru al familiei sau un prieten şi ieşim la o plimbare în parc. Dacă mergem cu maşina, este indicat să o parcăm cât mai departe de intrarea supermarketului sau a instutuţiei unde avem treabă. Dacă mergem cu autobuzul, să coborâm cu o staţie mai devreme, iar distanţa rămasă să o parcurgem pe jos."
Studiul a fost realizat în America pe un număr de peste 3.000 de persoane.