Niciun 1 Mai, fără mici pe grătar! Anul acesta, se vând şi la tonomat
De 1 Mai, nu pot lipsi mititeii. Anul acesta, se vând chiar şi de la tonomat. Aparatele au apărut în Alba, iar afacerea s-a bucurat de un real succes.
De Redactia Observator la 26.04.2018, 20:41De 1 Mai, nu pot lipsi mititeii. Anul acesta, se vând chiar şi de la tonomat. Aparatele au apărut în Alba, iar afacerea s-a bucurat de un real succes. Mai ales în rândul celor care lasă pe ultima sută de metri cumpărăturile. Cei mai buni mici sunt însă preparaţi după o reţetă veche de o sută de ani.
Chef Dan Ţonescu are o experienţă de peste 25 de ani în arta culinară. Astăzi, a lăsat deoparte preparatele sofisticate şi a gătit mici după reţeta originală de acum un secol.
După ce se omogenizează toate ingredientele, compoziţia se lasă la frigider timp de 24 de ore.
Când ajung pe grătar, nu trebuie să stea mai mult de cinci minute.
Sunt nenumărate reţete, dar numai una este cea originală de la 1920 care conţine mai multe ingrediente şi condimente speciale!
Există mai multe legende care vorbesc despre originea micilor tradiţionali româneşti. Ambele spun că istoria lor porneşte din Centrul Vechi al Capitalei. Unele voci spun că povestea a început într-un restaurant frecventat de Ion Luca Caragiale şi Bogdan Petriceicu Haşdeu.
Aici bucătarul a rămas fără maţe pentru cârnaţi şi i-au pus direct pe grătar.
În prezent, micii se produc în cantităţi industriale. Iar pentru că cererea este non-stop, un antreprenor din Sebeş a venit cu ideea tonomatelor în care se găseşte mereu carnea de grătar.
60 de caserole pot fi găsite în fiecare aparat din oraş. La cererea clienţilor, afacerea s-a extins şi în Alba Iulia.
Vasile Filip, proprietarul tonomatelor de mici: "La început au fost destul de reticenţi, dar cu timpul s-au obişnuit, au văzut că e calitate şi, din vorbă în vorbă, s-a făcut reclamă bună."
Potrivit datelor de la Asociaţia Română a Cărnii, anul trecut s-a consumat 1500 de tone de pastă de mici, adică în jur de 30 de milioane de mititei.