FRAUDĂ imensă la CNAS, 14 funcţionari, inclusiv directorul, reţinuţi de procurori într-un dosar în care se vorbeşte şi despre ameninţări cu arma
Şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, plus 13 funcţionari de rang înalt au fost reţinuţi în dosarul fraudei de proporţii pe spatele pacienţilor terminali sau imobilizaţi. În timp ce bolnavi cronici care au avut nevoie de îngrijire la domiciliu au murit singuri acasă, şefii din Sănătate sunt acuzaţi că au inventat pacienţi pentru decontări fictive. Peste 13 milioane de lei este prejudiciul anchetat de procurori. Dosarul are zeci de pagini, iar interceptările din el arată încă o dată cinismul cu care sistemul îşi tratează bolnavii!
De Redactia Observator la 01.09.2017, 20:56Şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, plus 13 funcţionari de rang înalt au fost reţinuţi în dosarul fraudei de proporţii pe spatele pacienţilor terminali sau imobilizaţi. În timp ce bolnavi cronici care au avut nevoie de îngrijire la domiciliu au murit singuri acasă, şefii din Sănătate sunt acuzaţi că au inventat pacienţi pentru decontări fictive. Peste 13 milioane de lei este prejudiciul anchetat de procurori. Dosarul are zeci de pagini, iar interceptările din el arată încă o dată cinismul cu care sistemul îşi tratează bolnavii!
După ore de interogatorii, conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost decapitată. 14 funcţionari de rang înalt, în frunte cu şeful CNAS şi preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti au fost reţinuţi.
Medicul Marian Burcea ar fi girat afaceri ilegale pe seama bolnavilor în faze terminale sau imobilizaţi la pat. A venit la conducerea CNAS în martie. Este cunoscut ca un reputat medic oftalmolog. Monica Pop managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice: "Este un om de o probitate profesională deosebită, de o corectitudine extraordinară şi mă rog pentru el să nu cumva să aibă o cădere morală pentru ce s-a întâmplat, pentru că nu merită."
Şi managerul Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti a fost încătuşat. Procurorii scriu în referat că a dat dispoziţie angajaţilor să nu acorde prioritate la coadă pentru asiguraţii imobilizaţi pe tărgi sau în scaune, dându-le întâietate bolnavilor inventaţi.
- EXCLUSIV! Poliţistul călcat cu maşina de colegii săi face acuzaţii şocante: "Am simţit că fac intenţionat...
- La supermarketul din Odorhei unde o vânzătoare nu a servit un client care vorbea româneşte, în trecut...
- Un bebeluş a murit într-un spital privat în care a stat două luni, imediat după naştere. Părinţii au de...
Fiica unei paciente îşi aminteşte calvarul prin care a trecut: "Perioade continue în care era inconştientă şi o păzeam, era între viaţă şi moarte, nu ştiam când se va finaliza, venea salvarea, o lua, o ducea la spital, sau o lăsam acasă şi spunea: Doamnă, păziţi-o cu lumânarea că se va stinge."
Reţeaua era bine pusă la punct. Firme de îngrijiri la domiciliu cereau Casei de Asigurări decontarea unor servicii medicale fictive, în baza unor dosare medicale falsificate, ale unor pacienţi inexistenţi. Angajaţii instituţiei introduceau serviciile medicale în sistemul informatic, iar ulterior erau şterse. Serviciile apăreau apoi ca fiind efectuate. În tot acest timp, adevăraţii bolnavi în suferinţă erau puşi pe liste de aşteptare.
Prejudiciul estimat de procurori în acest dosar se ridică la peste 3 milioane de euro. Adică aproape 25% din suma alocată de CNAS pe 2017 pentru îngrijiri medicale la domiciliu, aproximativ 13 milioane de euro.
Frauda e confirmată chiar de şeful Serviciului Antifraudă din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, reţinut şi el aseară de procurorii anticorupţie. Funcţionar de la Serviciul Antifraudă CNAS: „Bugetul pe "Îngrijiri" e fraudat 80%! 80%! (…) Fără... mers deloc la pacient. Altele au pacientu', dar cu boli fictive și nu merg deloc. Ca la farmacii. Asta e deja o rețea organizată!"
Aşa funcţionează sistemul, spun funcţionarii de la CNAS şi de la Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti, care ameninţau firmele cu scoaterea de pe piaţă. În caz contrar, recurgeau la ameninţări... chiar cu arma, potrivit anchetatorilor. "Bă, vrei să-ți arăt acte de la IGPR, că a venit cu pistolul să ne împuște, că l-am reziliat și că n-am vrut să luăm șpagă?"
Marian Burcea a fost demis de premier, iar în locul lui, numit Răzvan Vulcănescu. Culmea, un nume care apare în aceleaşi interceptări.