15 februarie devine oficial Ziua naţională a lecturii. Instituţiile vor organiza activităţi culturale pentru încurajarea cititului
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care instituie ziua de 15 februarie, ca Ziua naţională a lecturii. Legea prevede că muzeele, bibliotecile publice şi instituţiile cu atribuţii în domeniul educativ şi culturii acordă asistenţă de specialitate şi monitorizează manifestările organizate cu ocazia Zilei naţionale a lecturii, care au ca scop încurajarea lecturii în rândul populaţiei.
De Redactia Observator la 14.01.2022, 13:25Legea prevede că în ziua de 15 februarie, în timpul orelor de curs, personalul didactic împreună cu elevii pot desfăşura activităţi de promovare şi încurajare a lecturii. Institutul Cultural Român, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, ambasadele şi consulatele României pot susţine financiar şi logistic realizarea unor programe şi proiecte culturale sau educaţionale cu ocazia organizării şi desfăşurării Zilei naţionale a lecturii, scrie news.ro.
Încurajarea lecturii printr-o zi naţională dedicată
Potrivit legii adoptate de Parlament, cu prilejul Zilei naţionale a lecturii se vor putea organiza activităţi culturale, sociale şi educaţionale prin care se evidenţiază importanţa lecturii, în special în formarea copiilor şi tinerilor.
De asemenea, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, serviciile publice deconcentrate cu atribuţii în domeniul educaţiei şi culturii, precum şi instituţiile de învăţământ superior pot acorda sprijin material financiar şi logistic pentru organizarea de evenimente de încurajare a lecturii.
Cu ocazia Zilei naţionale a lecturii, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune şi Agenţia Naţională de Presă Agerpres produc, difuzează sau redifuzează, după caz, emisiuni de promovare şi încurajare a lecturii.