Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cărțile pentru copii, un succes editorial. Poveștile rupte din realitatea de zi cu zi îi învață pe copii răbdarea, generozitatea şi iubirea

Cărţile pentru copii se vând ca pâinea caldă. Într-o piaţă în care orice scriitor e fericit dacă reuşeşte să ajungă la vânzări 3000 de exemplare, cărţile destinate celor mici pot depăşi chiar şi 100.000 de mii. E un val noi de eroi, mai adaptaţi la realitatea de zi cu zi, care iau locul lui Batman şi Superman în preferinţele copiilor. Astfel se naşte o nouă generaţie, iubitoare de lectură, într-o ţară în care oamenii mari citesc tot mai puțin.

de Redactia Observator

la 24.10.2021 , 22:13

Cristina Andone semnează cărțile proaspăt ieșite din tipar, cu gândul la zecile de mii de copii care le vor primi. Cristina Andone, scriitoare: ”Povestea este modul prin care noi oamenii ne transmitem valori de mii de ani, asta facem”.

Înainte de pandemie, bătea țara în lung și-n lat pentru a construi o comunitate şi a duce poveştile în locurile unde e cea mai mare nevoie de ele.

Cristina Andone, scriitoare: ”Am fost în sate, am fost în spitale. La un spital de psihiatrie, secția de psihiatrie infantilă, acolo unde erau copiii care își doriseră să se sinucidă”.

Vezi și

Cristina Andone este unul dintre autorii români de cărți pentru copii care scrie povești rupte din realitatea de azi: cu nume româneşti şi întâmplări reale despre părinți plecați la muncă, în străinătate, despre valoarea banilor, despre cum rămâi bun într-o lume pe fugă.

Copiii de azi nu-l pot înțelege pe Ion Creangă

Adrian Dinu, director platformă online: ”Copiii de azi nu se uită la desenele animate la care ne uităm noi. Când le spui de Ion Creangă e o chestie la capătul lumii. Ei nu simt personajul, să te joci cu nojițele, cu pisica, să te duci să furi cireşe, ei nu cunosc, nu ştiu, nu pricep”.

Lumea s-a schimbat, la fel şi poveştile de adormit copiii. Când a început să scrie despre muzică clasică şi compozitori, Cristina Andone a fost surprinsă de reacţiile micilor cititori.

Cristina Andone, scriitoare: ”Am părinți care îmi spun că au copii care de ziua lor vor un tort cu Mozart. Cititul este un permis de călătorie în toate lumile care au fost, sunt sau pot să fie”.

Cărţile pentru copii sunt un succes editorial

În lumea noastră, cărţile pentru copii sunt un succes editorial. O singură platformă online vinde peste 1 milion de cărți pe an. Mai mult de jumătate, scrise de autori români.

Adrian Dinu, director platformă online: ”Sunt câțiva scriitori români care au reușit să își facă un brand personal, să-și construiască comunități de cititori, comunități care îi urmează”.

Pentru orice scriitor român contemporan, să vândă trei mii sau patru mii de exemplare într-un an este o performanţă. În schimb, trei autori de cărți pentru copii ajung chiar şi la o sută de mii de bucăţi vândute anual.

Când eroul din carte devine personaj pe scena de teatru

Unul dintre ei e Alec Blenche.

Alec Blenche, scriitor: ”Am fost primul autor român care a publicat 9 cărți într-un an. Eu sunt un mare norocos, eu chiar reușesc să vând foarte multe cărți. Un scriitor câștigă 10% comision din prețul fără TVA al cărții pe piață. Deci în jur de 2-3 lei la fiecare carte vândută, ca să trăiască din asta trebuie să vândă zeci de mii de cărți, sute de mii de cărți. Într-o piață foarte jos este foarte greu”.

Succesul lui Alec Blenche a pornit – nu de la carte, pentru care abia a găsit o tipografie să i-o publice. Ci de la transformarea eroului său, Erus, în personaj de teatru.

Alec Blenche, scriitor: ”Dorința mea puternică a fost de a crea acest personaj care să fie în antiteză cu eroii populari din ziua de astăzi, de genul Spiderman, Batman, care au nevoie de o secundă de a deveni extraordinari”.

30% din piața de carte din România este dedicată copiilor

Eroii lui Blenche mănâncă morcovi, nuci și miere, ca să vadă și să gândească mai bine. Învață răbdarea, generozitatea şi iubirea.

Alec Blenche, scriitor: ”Au început copii să mănânce legume, fructe ceea ce e o mare suferință pentru mulți părinți, din păcate”.

Cărțile pentru copii reprezintă 30% din piața de carte din România și continuă să crească. Iar asta poate însemna, pe termen lung, o generaţie iubitoare de lectură. Din păcate, românii citesc cel mai puțin dintre țările Uniunii Europene.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Educaţie » Cărțile pentru copii, un succes editorial. Poveștile rupte din realitatea de zi cu zi îi învață pe copii răbdarea, generozitatea şi iubirea