Un oraş întreg din România anului 2018 fierbe fără apă. De cinci zile, 150 de mii de oameni din Bacău trăiesc ca-n Evul Mediu
În România anului 2018, 150 de mii de oameni trăiesc ca-n Evul Mediu, în Bacău. N-au apă de cinci zile şi stau la cozi interminabile pentru câteva sticle.
De Redactia Observator la 18.07.2018, 20:26În România anului 2018, 150 de mii de oameni trăiesc ca-n Evul Mediu, în Bacău. N-au apă de cinci zile şi stau la cozi interminabile pentru câteva sticle. În spitale, medicii mai operează doar urgenţele.
De vină sunt două avarii succesive, la singura conductă care alimentează oraşul. Disperaţi, oamenii au blocat străzile, în semn de protest.
Este a cincea zi fără apă, iar supărarea a dat în clocot în Bacău. În zgomot de claxoane, sute de oameni au mers fără oprire pe trecerile de pietoni, blocând traficul. Au protestat cu găleţi în spate şi cu mesaje pline de revoltă. Disperarea lor este a unui oraş întreg.
Cei 150.000 de locuitori au rămas fără apă la robinet de sâmbătă, după două avarii succesive la conducta care alimentează Bacăul din lacul aflat în localitatea Valea Uzului.
La Dărmăneşti, chiar în locul unde conducta de 1 metru diamentru se îmbină cu o alta, de 80 de centimetri, apa a ţâşnit la suprafaţă. Ţeava mai îngustă a fost înlocuită, dar a plesnit din nou, din cauza presiunii.
Criza se tot repetă de şapte ani încoace, de când sistemul de alimentare cu apă a fost reabilitat cu bani din fonduri europene. S-a lucrat prost, recunoaşte chiar primarul.
Cosmin Necula, primarul oraşului Bacău: "E o medie de două avarii pe an. Ceea ce este ciudat este că fix această porţiune reabilitată cedează. Datorită greşelilor de execuţie, a apărut o avarie. Avem o conductă reabilitată de 52 de milioane care nu funcţionează cum ar trebui pentru că este executată prost."
Problema pare să fi fost materialul casant din care era făcută ţeava: fontă. Astăzi, s-a început înlocuirea ei cu una din oţel. Abia vineri, Bacăul ar putea avea din nou apă la robinet. Până atunci, oamenii primesc cu porţia: două ore dimineaţa şi două ore seara. Iar în spitale, sunt operate doar urgenţele.
Popa Adrian, managerul Spitalului Judeţean Bacău: "Spitalul nostru are două rezervoare destul de mari. În jur de 600 de metri cubi, însă ele s-au cam golit."
În oraş, oamenii au stat la coadă pentru apa distribuită de autorităţi.
Oamenii au ajuns să trăiască la oraş, ca în secolul trecut. Să se spele în lighean şi să drămuiască fiecare picătură.
După avariile repetate, primarul spune că va face o plângere penală.