25 septembrie, Sfânta Efrosina din Alexandria. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
Miercuri, 25 septembrie 2024, este prăznuită Cuvioasa Eufrosina din Alexandria, care a trăit în secolul al V-lea în Egipt.
De Redactia Observator la 25.09.2024, 13:08- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Sfânta Eufrosina era din Alexandria (Egipt) și a trăit pe timpul împăratului Teodosie al II-lea (408-450). Era fata lui Pafnutie, un egiptean foarte bogat.
Potrivit orthodoxwiki, când a ajuns la vârsta de optsprezece ani, tatăl său a logodit-o împotriva voinței sale cu un alt tânăr bogat. Dar cum ea dorea să fie mireasa lui Hristos, a fugit pe ascuns din casa părintească, tunzându-se scurt, îmbrăcând haine bărbătești, dându-se drept un eunuc împărătesc pe nume Smarald în loc de Eufrosina. Și părăsind ea lucrurile veselitoare ale lumii și deșertăciunea și slava vieții acesteia, și fiind ea iubitoare de viețuirea monahicească, a mers la o mănăstire de bărbați, arătându-se ca un famen împărătesc, și acolo se nevoia cu multe nevoințe și osteneli și cu rugăciuni neîncetate, până când și-a uscat cu totul trupul său gingaș femeiesc, așa fel, încât toți frații mănăstirii se spăimântau și se minunau, văzând pătimirea ei. Și cu adevărat era un lucru minunat, să vadă cineva o femeie frumoasă, locuind în mijlocul monahilor.
Prin urmare așa a putut a străluci în mijlocul bărbaților cu virtuțile, precum și piatra cea scumpă smaraldul strălucește în mijlocul celorlalte pietre. Cu adevărat smarald s-a arătat fericita aceasta Eufrosina, rămânând necunoscută, nu un an sau doi sau trei, ci vreme de treizeci și opt de ani încheiați, adică până la sfârșitul vieții sale.
Căci numai la sfârșitul vieții sale s-a arătat cum că era femeie, și nu bărbat. Pafnutie, tatăl ei, a mers odată la mănăstire, pe timpul în care era să moară cuvioasa. Și văzându-l ea, a zis către dânsul cuvântul acesta cel mai de pe urmă: "O, tată!" Și așa și-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu, bucurându-se și veselindu-se de bunătățile ce avea să le dobândească pentru nevoințele și ostenelile sale.
- 23 septembrie, Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul. Ce semnificaţie are sărbătoarea pentru creştini
- 19 septembrie, Sfinţii Mucenici Trofim, Savatie şi Dorimedont. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Sărbătoare 9 septembrie 2024. Cine au fost Sfinţii Ioachim şi Ana
- Sărbătoare 26 august 2024. Cine au fost Sfinţii Adrian şi Natalia
- Sărbătoare 17 august 2024. Cine au fost Sfântul Mucenic Miron şi Sfântul Gheorghe Pelerinul
- Sărbătoare 8 august 2024. Cine au fost Sfântul Emilian Mărturisitorul, episcopul Cizicului, şi Sfântul Ierarh...
- Sărbătoare 3 august 2024. Cine au fost sfinţii Isachie, Dalmat şi Faust
- Sărbătoare 26 iulie 2024. Cine au fost Sfântul Cuvios Ioanichie Schimonahul şi Sfântul Ermolae
- Arsenie Boca va fi canonizat de Biserica Ortodoxă Română. Anunţul Patriarhului Daniel
- Sărbătoare 10 iulie 2024. Cine au fost cei 45 de Sfinţi Mucenici din Nicopolea Armeniei
Tatăl ei auzind cuvântul acesta, s-a spăimântat, pentru bucuria cea peste măsură ce a luat, că s-a învrednicit a vedea pe fiica sa, și a căzut la pământ ca un mort. Și ce alt dar se cuvenea să pătimească, în timp ce a auzit acest cuvânt făcător de bucurie? A lăsat el patria și lumea și cele din lume, și luând în sufletul său asemenea râvnă și dorință a pustniceștilor nevoințe ale fiicei sale, s-a făcut și el monah. Pentru aceasta s-a arătat moștenitor, atât al locului cum și al chipului, mănăstirii, și al virtuților fiicei sale. Ca un tată al acestui fel de copil evlavios, bucurându-se și veselindu-se, s-a mutat la Domnul.
Ce sfinţi se mai prăznuiesc pe 25 Septembrie
- Sf. Cuvioasă Eufrosina din Alexandria, fiica lui Pafnutie
- Sf. Pafnutie Egipteanul (anahoretul) și a celor 546 mucenici împreună cu dânsul
- Pomenirea aducerii aminte de cutremurul cel mare, care s-a pentrecut în timpul împăratului Teodosie al II-lea (437), în care s-a făcut răpirea unui prunc în văzduh
- Sf. Mucenici Pavel și Tatis (sau Tattia), cu fiii lor Sabinian, Maximian și Eugen, care au pătimit în Damasc
- Sfântul ierarh Teofil, mitropolit de Efes, mărturisitor pentru sfintele icoane (sec. IX)
- Sf. Serghie de Radonej